Medewerkers in de tussenschoolse opvang (overblijfmedewekers) zijn verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. ‘Dat is merkwaardig’, vindt Roelof Bisschop van de SGP. ‘Zeker op kleine scholen, waar iedereen elkaar kent. Behandel deze overblijfouders net als andere vrijwilligers.’
Deze
Per definitie verlaag je de regeldruk van de school niet als je de regeldruk binnen de TSO verlaagt. School en TSO zijn namelijk administratief gescheiden werelden. Leuk voor de tso-coordinator om deze te ontslaan van het regelen van de VOG’s voor de overblijf-medewerkers, maar daar help je de docenten en de directie helemaal niets mee wat betreft hún regeldruk. Overigens is er binnen de TSO helemaal geen sprake van regeldruk. Daar heb ik althans nog nooit over horen klagen.
Zou Roelof Bisschop op de hoogte zijn van het feit dat de kinderopvangsector zo mogelijk nog meer dan het onderwijs is/wordt dichtgetimmerd met regels? Het is overigens feitelijk onjuist dat alleen in het onderwijs voor vrijwilligers (bij het overblijven) een VOG moet worden aangevraagd. Precies hetzelfde geldt voor vrijwilligers (t/m 31-12-2017) die werkzaam zijn als peuterspeelzaalleidster en vrijwilligers die zich met enige regelmaat inzetten op een KDV of BSO. En het wordt na 1 maart 2018 alleen nog maar gekker.
Het argument dat juist omdat iedereen elkaar echt kent, een VOG niet nodig zou zijn is wat discutabel, vind ik . Kindermishandeling en kindermisbruik komt voornamelijk voor in/om de huiselijke sfeer en de daders zijn bijna zonder uitzondering (goede) bekenden of familieleden van de jonge slachtoffers.
De SGP zou er wat dat betreft beter aan doen dit punt breder te trekken naar het Persoonsregister zodat dat alsnog van tafel gaat. Dat is in het belang van de kleinschalige christelijke kinderopvang en van gastouders in de dunnerbevolkte delen van Nederland. En dat is heel toevallig ook deels de achterban van de SGP. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de coalitie valt.