Om de leegloop te keren en de waarde van kinderopvang in de ontwikkeling van kinderen te benadrukken, komt SKL Kinderopvang Leeuwarden met een bijzonder initiatief: een jaar lang gratis kinderopvang. De aanbieding geldt alleen voor kinderen van wie de ouders minder dan 30.000 euro op jaarbasis verdienen.
Met
Dit is toch te erg voor woorden. Hoezo gratis opvang? Die ouders betalen toch minimaal de kinderopvangtoeslag… En ik hoop dat deze ouders eerst even navraag gaan doen bij de belastingdienst, want in feite kost de opvang nu niks voor deze ouders, maar hierdoor hebben ze dus geen recht op kinderopvangtoeslag… Wie gaat deze toeslag aan het einde van het jaar terugbetalen? Juist, deze mensen met een laag inkomen….en dus toch geen gratis opvang. Deze truc is ook al toegepast door diverse gastouderbureaus en de ouders die via dit bureau een gastouder hadden, moesten ook de toeslag terugbetalen… En de kinderopvangoeganisatie, dan? Die was in de tussentijd natuurlijk failliet gegaan… Per saldo zijn de ouders de dupe.
Als het te mooi klinkt om waar te zijn…dan is dat meestal ook zo.
Enkele tijd geleden wilden wij dit op ons kindercentrum ook gaan toepassen.
Eerst maar eens geinformeerd bij de branche-organisatie.
Wat wij wilden gaan doen en SKL nu dus ook,mag gewoon niet van de belastingdienst.
Wanneer je korting geeft of zelfs gratis (ik neem aan dat SKL gewoon de toeslag wel wilt ontvangen) aanbiedt, gaat de uurprijs naar beneden en hebben ouders recht op minder toeslag. Alleen als je het geheel gratis aanbied (zonder toeslag te ontvangen) dan mag het uiteraard wel, werd mij medegedeeld. Maar dat doet geen kdv natuurlijk. Ouders kunnen door deze constructie achteraf nog erg in de problemen komen doordat ze ontvangen toeslag moeten gaan terugbetalen. Ik zou overigens wel graag zien dat de belastingdienst hierin de regels zou aanpassen zodat je als opvang wel korting of zelfs ”gratis” opvang kunt aanbieden en alleen genoegen neemt als onderneming met de kot die ouders ontvangen. Ik neem als onderneming wel genoegen met een lagere omzet.