Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Speelwerk Groep failliet

Speelwerk Groep, een toonaangevende aanbieder van kinderopvang in Noord-Nederland, is failliet. Een belangrijk deel van de activiteiten en medewerkers worden overgenomen door Doomijn, onderdeel van Stichting Travers. Voor de locaties die niet door Doomijn worden overgenomen, wordt naar een doorstart gestreefd met lokale aanbieders van kinderopvang.
Speelwerk Groep failliet
Foto: ANP Photo

De

Registreren

4 REACTIES

  1. De Overheid hoeft zich niet te realiseren dat zij een werkgever hoort te zijn voor Pedagogische Medewerkers, Zij moet het ondernemerschap stimuleren en dan komt er werkgelegenheid; of dat nu voor Pedagogisch geschoolde Medewerkers is of een lasser of secretaresse, dat maakt niet uit. De Overheid heeft toch ook niet op de bres gestaan voor het uitsterven van hoefsmeden? Daar hoor ik Marijke Jongerius ook niet over. Het gaat erom dat de markt wel bepaalt wie nodig is. Wij merken nu als gastouderbureau dat veel – voornamelijk dames – zich inschrijven als gastouder omdat zij ontslagen zijn op de kinderdagverblijven en hiermee een behoorlijke boterham gaan verdienen.
    Het is helaas een ergernis dat veel mensen dit niet als een beroep zien, maar nog steeds als iets zien wat je erbij doet. Er is een groot percentage van onze ruim 500 gastouders die het tegendeel dag in dag uit laten zien en helaas nog niet de waardering voor krijgen die ze verdienen!
    Je bent als gastouder niet minder Pedagogisch bezig dan iemand die werkt op een kinderdagverblijf!
    L. D. Luimstra eigenaar gastouderbureau

  2. Lees alle reacties
  3. Wat Peeters alleen noemt maar niet verder op in gaat is de overhead van zulke organisaties. Diezelfde organisaties wisten eind 2009 al dat de overheid de uren – dat wanneer de ouder niet werkt – niet meer ging vergoeden. Diezelfde organisaties zijn gewoon zo bureaucratisch dat zij daar niet op in gespeeld hebben door klantvriendelijk te zijn en goede oplossingen voor hun klanten zijn gaan zoeken. Ook niet gesneden in hun kosten, etc. Natuurlijk worden er wat minder kinderen geboren, vallen er ontslagen bij werkende ouders, maar bovenstaande is het grootste probleem. Sommige organisaties draaien wel omzetstijgingen van 20%! Peeters stelt dat er meer ondernemerschap zou zitten bij de ambtenaren van Onderwijs, Wetenschap en Gemeentes. Laat mij niet lachen.
    Wanneer je een beetje normale tarieven hanteert is kinderopvang nog steeds goedkoop. Bij een modaal inkomen en 2 kinderen betaal je nog geen Euro per kind bij een gastouder! Alleen de regeldruk moet en kan naar beneden, daar zijn veel ondernemers veel meer bij gebaat.
    Ook moet je het niet uit de commercie halen, dat was voor 2005 het geval, toen had je in elke Gemeente een monopolie! Wanneer de markt vrij wordt gegeven, zal niet elke vroegere monopolist het redden, maar dat zegt meer over die monopolist dan over de rest. Dus wanneer je het als organisatie wilt redden moet je oplossingen bieden voor de problemen die je klanten hebben – dit geld voor elke bedrijfstak!.
    L. D. Luimstra eigenaar gastouderbureau

  4. Mee eens een zeer kortzichtig beleid van de overheid.
    De kinderopvang heeft een onstuimige groei meegemaakt en is (was) volop aan het professionaliseren.
    Er is een intensieve samenwerking op gang gekomen met ROC’s en werkgevers.
    Bezuinigen betekent ernstig kwaliteitverlies bijvoorbeeld doordat praktijkopleiders worden wegbezuinigd.
    Bezuinigen betekent alleen maar verliezers, ouders die geen dure kinderopvang kunnen betalen, kinderen die hun vaste PM-ers moeten missen en, dan praat ik over mijn doelgroep studenten van de PW-opleidingen, honderden Pedagogisch Medewerkers die hun baan kwijt raken.
    Studenten die een paar jaar geleden gestart zijn met de opleiding zien nu dat er geen plaats is voor hen.
    Ik vraag mij af of de overheid zich wel realiseert dat de kinderopvang niet alleen een voorziening is voor ouders, maar ook een werkgever voor pedagogisch medewerkers.
    Een overheid heeft ook de verantwoordelijkheid om werkgelegenheid voor jonge mensen te stimuleren.
    Laten wij voorkomen dat een grote groep pedagogisch medewerksters aan de kant komt te staan en wellicht noodgedwongen verdwijnt in het informele circuit.
    Marijke Jongerius, docente op de opleiding Pedagogsch Werk van het ROC Midden Nederland.

  5. ik snap dat grote landelijke organisaties het moeilijk hebben. De overheadkosten zijn dermate groot dat ze niet snel genoeg kunnen schakelen. Oplossing: haal de kinderopvang uit de commercie en stop met verdere privatisering van de kinderopvang. Te veel marktwerking binnen deze branche is niet goed! Deponeer het vooral niet volledig bij onderwijs want daar zit per definitie te weinig ondernemerschap! Ik pleit voor een branche kinderopvang die gekoppeld is aan welzijn, onderwijs en gemeentelijk beleid! Maatwerk per kern of wijk is cruciaal. Den Haag regeert alsof we alleen maar de randstad hebben maar ze zouden verbaast zijn als ze afreizen naar Limburg of Brabant. Harmoniseren kinderopvang en peuterspeelzaal gebeurd hier al jaren!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.