De kinderopvang komt bijna 7.000 medewerkers tekort. Hoewel de vraag naar nieuwe medewerkers prangend is, stoeien studenten met de relatief hoge taal- en rekeneisen die aan pedagogisch professionals worden gesteld. Sommigen zakken wel vier keer voor taal- of rekentoetsen en dreigen hierdoor hun diploma niet te halen. En dat is jammer voor de sector. ‘Hele goede kinderopvangmedewerkers in spe sluit je op deze manier buiten.’
In
In het artikel en ook bij Pointer is voorbijgegaan aan de grote groep medewerkers die al jaren bij kinderopvangaanbieders werken en waar ook de taaltoets voor geldt. Ook hier is een grote groep die forse problemen heeft met de toets en al tig keer gezakt is. Deze groep moet uitstromen als ze het niet halen. Dus nog meer verlies van medewerkers, ervaren medewerkers. Medewerkers die nu nog werken, met de stress voor de (her)taaltoets die ze zelf verwachten nooit te zullen halen.
Inderdaad erg jammer dat veel mensen niet mee mogen doen, als het om kinderopvang gaat. Er kunnen nog wel wat dingen beter.
Waarom mogen we zij-instromers niet gelijk inzetten als PMIO-er als ze al een bijna gelijkwaardige opleiding hebben afgerond?
Waarom mogen we medewerkers niet samen met anderen laten proefdraaien zonder dat eerst een VOG specifiek voor ons bedrijf is verstrekt?
Waarom kan een medewerker niet alvast beginnen als de VOG is aangevraagd? Dat scheelt echt in inroosterproblemen
Kunnen we hoger opgeleiden wat gemakkelijker laten instromen? Iemand die pedagogiek gestudeerd heeft mag nu niet op de groep.
Is het voor de BSO altijd nodig om alleen maar PM-ers in te zetten? Mag de ratio ook op locatieniveau toegepast worden?