Directe financiering

kind geld

Bijna gratis kinderopvang: droom of nachtmerrie?

Wat als bijna gratis kinderopvang uiteindelijk meer problemen oplevert dan het oplost? Het kabinet presenteert dit plan als dé oplossing voor werkende ouders, maar de CNV luidt de noodklok. Zonder ingrijpende verbeteringen dreigen enorme tekorten aan opvangplekken, met grote gevolgen voor ouders, kinderen én de arbeidsmarkt.
Directe financiering
gratis-kinderopvang

Kabinet zet bijna-gratis kinderopvang door: dit vinden jullie ervan

Het kabinet vindt de personeelstekorten geen reden om de plannen voor een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor kinderopvang nog langer uit te stellen. De huidige kinderopvangtoeslag verdwijnt, omdat het geld rechtstreeks naar de opvang gaat. Ook wordt de opvang voor werkende ouders bijna gratis. Hieronder lees je de reacties uit de branche.
fnv zzp kinderopvang tadaah

Vraag nu subsidie voor ongediplomeerde groepshulpen aan

De subsidieregeling ‘groepshulpen in de kinderopvang’ is vanaf 4 november 2024 te gebruiken.
bk-mmaximum-uurprijzen-zet-toegankelijkheid-onder-druk

Kostprijsonderzoek: past de financiering bij het aanbod in de kinderopvang?

Wat is de kostprijs van kinderopvang voor de individuele ondernemer? Het ministerie van SZW laat daar onderzoek naar doen. Voor de sector komen daarmee belangrijke data aan het licht, zegt projectleider Remco van Eijkel. En meer inzicht in de financieringsopties.
Wet- en regelgeving
Zakenman berekent inkomen en rendement op investering in percentage

Welk tarief is redelijk om te hanteren voor kinderopvangorganisaties?

Ieder najaar maakt de overheid bekend met welk percentage de kinderopvangtoeslag omhooggaat. Ook nu is de verhoging voor 2025 weer openbaar gemaakt. Voor kinderopvangorganisaties en gastouders is dit een uitstekend moment om na te denken over hun eigen tarieven en de begrotingen voor het komende jaar. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Wanneer kies je ervoor om het tarief van de overheid aan te houden, en wanneer ga je eronder of erboven zitten?

Indexering uurprijs kinderopvangtoeslag mogelijk uit een ander potje?

Organisaties in de kinderopvang hebben een – financiële – uitweg gevonden voor het heilloze kabinetsplan om de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag niet te indexeren. Toegang en betaalbaarheid van de kinderopvang is het doel. Ook voor ouders met lage inkomens.

Gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen stopt

Het onderwijs en de kinderopvang in de regio Zeeuws-Vlaanderen heeft te kampen met een uitstroom van jonge kinderen naar België. Daar is de kinderopvang goedkoper en kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar gratis naar school. Om de leegloop tegen te gaan startte men met onder andere een pilot met gratis kinderopvang. Het project is succesvol, maar de financiering van de gratis kinderopvang is gestopt per 1 juli. Tot verdriet van Rianne Vons, bestuurder van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.
Wet- en regelgeving
ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Rianne Vons: ‘Mijn streven is om kinderopvang gratis, toegankelijk en beschikbaar te maken voor echt élk kind’

Rianne Vons vindt gratis kinderopvang onmisbaar in grensregio Zeeuws-Vlaanderen, zeker nu we wachten tot de overheid dit landelijk doorvoert.
coalitieakkoord

Wat vindt de sector van het nieuwe coalitieakkoord? ‘Een kinderopvangloterij’

In het kersverse coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is kinderopvang prominent opgenomen. In het hoofdlijnenakkoord schrijft het nieuwe kabinet: ‘Stelselherziening kinderopvang; bijna gratis voor werkende ouders en overheveling naar instellingen, wordt doorgezet.’ Hoe kijkt de sector naar dit coalitieakkoord?
Kwaliteit Opvang

Nieuw in de sector: de Kinderopvangraad

De raad zal het adviesorgaan voor de kinderopvangsector zijn. Op 25 april 2024 ging de Kinderopvangraad van start. Een greep uit de leden levert een trits bekende namen op zoals Janneke Plantenga, Ruben Fukkink, Simon Hay, Geert de Wit en Pauline Slot. Het idee achter de Kinderopvangraad: 'Een volwassen kinderopvangsector verdient een eigen, onafhankelijk adviesorgaan.'

Over directe financiering

Na een jarenlang overleg en maken van plannen voor een nieuw systeem voor de kinderopvangtoeslag, heeft staatssecretaris Van Ark in april 2018 volledig onverwacht een streep door deze plannen gezet. Ze heeft gekozen voor een verbetertraject bij de Belastingdienst. Het was de bedoeling om vanaf 2019 de directe financiering in de kinderopvang geleidelijk in te voeren. De kinderopvangtoeslag zou dan niet meer direct naar de ouders, maar via een ‘digitale portemonnee’ via DUO naar kinderopvangorganisaties gaan. Ouders hoeven dan alleen nog maar de eigen bijdrage te betalen. De beide brancheorganisaties hebben verschillende gereageerd.

Lees meer