Gezondheid
Agrarische kinderopvang: heerlijk groen of glyfosaat-risico? ‘Die kleine lijfjes kunnen veel minder hebben’
Follow the Money bracht in kaart waar in Nederland de 'gele hotspots' van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat zijn en trof minstens 176 basisscholen in de buurt daarvan aan. Wat betekent dat voor kinderopvang? In België werden onlangs plannen voor "bufferzones" rondom kinderopvang gemaakt. Spelen tussen de dieren, blote voetjes in het gras: is de idylle nog wel zo idyllisch?
Beweegadvies 0- tot 4-jarigen: tips voor de kinderopvang
Hoeveel beweging hebben jonge kinderen nodig voor een goede gezondheid? In de vernieuwde infographic van Kenniscentrum Sport & Bewegen vind je praktische tips voor de kinderopvang. De beweegadviezen zijn gebaseerd op de internationale richtlijnen van de WHO.
Van onze partner
Gezonde voornemens waren nog nooit zo lekker!
Ga voor een warme voedzame lunch van Madaga waar de kinderen elke dag hun vingers bij aflikken. Smul mee en maak van 2025 het jaar van een gezond voedingsbeleid.
Samen werken aan gezondheid – Van grond tot mond
‘Van grond tot mond': zo heet het project in Breda waarbij schoolkinderen aan de slag gaan met moestuinieren en kooklessen. Zo komen ze spelenderwijs in aanraking met groente, fruit en gezond eten. Unitmanager Rian Busio van Kober kinderopvang vertelt hoe haar organisatie samen met een aantal andere partijen in de Bredase achterstandswijk dit project heeft vormgegeven. En hoe het verder ging na de pilotfase.
Risico op gehoorschade bij pedagogisch medewerkers
Een krijsende baby, een blokkentoren die met een klap instort of een peuter die zijn frustraties in je oor uitschreeuwt. Voor pedagogisch medewerkers is dit de dagelijkse realiteit. Ze worden vaak blootgesteld aan harde geluiden en dat maakt de kans op gehoorschade groter en kan vermoeidheidsklachten opleveren. Een onvermijdelijk onderdeel van het werk of moeten we de geluidsbelasting serieus nemen?
Van kleur tot geur: alles wat je moet weten over baby- en peuterpoep
Kakken, drukken, bouten of een grote boodschap doen: wat voor naam je er ook aan geeft, een luier verschonen of een peuter helpen met afvegen is niemands favoriete klusje. Tóch is het belangrijk die luier of die drol in de wc even te inspecteren, want poep zegt veel over de (darm)gezondheid van een kind. Waar moet je op letten en wanneer moet je ouders informeren?
‘Willik nie!’ Zo krijg je kinderen zonder dorst aan het drinken
Net als met eten, drinkt het ene kind meer dan de ander. Dat kan en mag, maar voldoende drinken is essentieel voor iedereen en al helemaal voor kinderen. Wat doe je dan als kinderen totaal niet geïnteresseerd zijn in jouw gezonde beker water en hoe zorg je ervoor dat ze toch voldoende vocht binnenkrijgen?
Fins onderzoek: minder ziek door luchtreinigers in de kinderopvang
Pedagogisch medewerkers: net als jonge ouders, staan ze vooraan bij het in ontvangst nemen van virussen die kinderen verspreiden. Daar kunnen die kinderen niets aan doen, zo werkt het nu eenmaal. Maar betekent dat dan dat er helemaal niets aan te doen is? Ventilatie is een bekend begrip, maar het reinigen van de lucht is nog relatief onbekend. In Finland leverde een onderzoek naar gebruik van luchtreinigers in de kinderopvang verrassende resultaten op.
Borstvoeding en kinderopvang
Een kind dat uitsluitend borstvoeding krijgt: dat is vrijwel altijd maatwerk voor pedagogisch medewerkers. Wat als de baby de fles niet accepteert, de melk na een tijd vies vindt smaken of maar weinig drinkt? Lactatiekundige Teddy Roorda geeft tips. ‘Ga bij borstvoeding anders te werk dan bij flesvoeding.'
Zwieren en zwaaien met peuters
Bewegen staat het hele jaar door hoog op de agenda bij Dikke Maatjes in Apeldoorn. Mede dankzij beweegjuf en -coach Claudia, die al 25 jaar kleutergym geeft. Ook op de andere locaties van Doomijn Kinderopvang weet ze collega's te motiveren om net iets méér te doen. ‘Om kinderen te laten bewegen heb je niet zoveel toeters en bellen nodig.'
Over gezondheid
Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.