Gezondheid
Van kleur tot geur: alles wat je moet weten over baby- en peuterpoep
Kakken, drukken, bouten of een grote boodschap doen: wat voor naam je er ook aan geeft, een luier verschonen of een peuter helpen met afvegen is niemands favoriete klusje. Tóch is het belangrijk die luier of die drol in de wc even te inspecteren, want poep zegt veel over de (darm)gezondheid van een kind. Waar moet je op letten en wanneer moet je ouders informeren?
‘Willik nie!’ Zo krijg je kinderen zonder dorst aan het drinken
Net als met eten, drinkt het ene kind meer dan de ander. Dat kan en mag, maar voldoende drinken is essentieel voor iedereen en al helemaal voor kinderen. Wat doe je dan als kinderen totaal niet geïnteresseerd zijn in jouw gezonde beker water en hoe zorg je ervoor dat ze toch voldoende vocht binnenkrijgen?
Fins onderzoek: minder ziek door luchtreinigers in de kinderopvang
Pedagogisch medewerkers: net als jonge ouders, staan ze vooraan bij het in ontvangst nemen van virussen die kinderen verspreiden. Daar kunnen die kinderen niets aan doen, zo werkt het nu eenmaal. Maar betekent dat dan dat er helemaal niets aan te doen is? Ventilatie is een bekend begrip, maar het reinigen van de lucht is nog relatief onbekend. In Finland leverde een onderzoek naar gebruik van luchtreinigers in de kinderopvang verrassende resultaten op.
Borstvoeding en kinderopvang
Een kind dat uitsluitend borstvoeding krijgt: dat is vrijwel altijd maatwerk voor pedagogisch medewerkers. Wat als de baby de fles niet accepteert, de melk na een tijd vies vindt smaken of maar weinig drinkt? Lactatiekundige Teddy Roorda geeft tips. ‘Ga bij borstvoeding anders te werk dan bij flesvoeding.'
Zwieren en zwaaien met peuters
Bewegen staat het hele jaar door hoog op de agenda bij Dikke Maatjes in Apeldoorn. Mede dankzij beweegjuf en -coach Claudia, die al 25 jaar kleutergym geeft. Ook op de andere locaties van Doomijn Kinderopvang weet ze collega's te motiveren om net iets méér te doen. ‘Om kinderen te laten bewegen heb je niet zoveel toeters en bellen nodig.'
Wetsvoorstel: ‘Kinderopvang moet verplicht ongevaccineerde kinderen weigeren’
Het moet mogelijk worden om, wanneer het percentage gevaccineerde kinderen onder de kritische grens van 92 procent ligt, dreumesen en peuters alleen toe te laten tot de opvang als zij gevaccineerd zijn. Dat stellen VVD en D66 voor in een initiatiefwet.
Ouders zijn bezorgd: dalende vaccinatiegraad in de kinderopvang
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat twee keer per jaar een onderzoek uitvoeren naar de ervaringen van (toekomstige) ouders die gebruikmaken van kinderopvang. De resultaten van de analyse, uitgevoerd door Ipsos I&O, zijn ongeveer gelijk aan die van voorgaande jaren. Toch is er één opvallend nieuw onderwerp: het merendeel van de ouders maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad bij jonge kinderen.
De rol van voeding op een kind in ontwikkeling: ‘Het heeft invloed op vrijwel alles’
We weten allemaal dat als een kind ongezond eet, hij of zij te dik wordt. Maar wist je dat (slechte) voeding op nog veel meer zaken impact heeft bij een kind in ontwikkeling? Waarom een gezonde start zo ontzettend belangrijk is, legt voedingswetenschapper, auteur en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Seidell, nog eens uitgebreid uit.
Gezonde professionals op de groep: 8 tips
Medewerkers een gezonde werkomgeving bieden is voor werkgevers een belangrijke taak. Om ziekteverzuim te voorkomen en om ervoor te zorgen dat mensen zich prettig en fit voelen op hun werkplek. Wij vonden 8 tips voor werkgevers om de gezondheid van medewerkers te bevorderen.
Zo kan het ook Een vegan lunch
Bij De Tweeling Kinderopvang in Nijmegen krijgen kinderen dagelijks een warme, veganistische lunch. ‘We willen een volwaardige maaltijd bieden én een steentje bijdragen aan een duurzame wereld.'
Over gezondheid
Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.