Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Twee vaste dagen kinderopvang om personeelstekort te tackelen?

Iedereen met kinderen krijgt een vast aantal dagen in de kinderopvang. Dat verlicht de druk op de sector, waar een tekort aan personeel voor wachtlijsten zorgt. Dat is het idee van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Een oplossing voor de wachtlijsten en voor de grote vraag naar pedagogisch medewerkers?
personeel gezocht
AndreyPopov / Getty Images / iStock

Een

Registreren

3 REACTIES

  1. Een salarisverhoging is niet op zijn plaats, een maximum van 3800 pm voor 36 uur plus 4% einde jaar is zeer riant gezien opleidingsniveau, en laten we niet vergeten dat er ook veel vervanging nodig is vanwege (lange) zwangerschaps gerelateerde afwezigheid, veel meer dan in andere beroepsgroepen. Voor de jonge generatie is 3 dagen blijkbaar de norm, icm toeslagen kun je dan voldoende rondkomen. Oplossing zit hem ook in 4 dagen werken en vooral gezond leven en blijven werken en niet stoppen voor je 30ste na 2 kinderen (en WIA). Dan geef je een eerlijk commitment naar de kinderen, de collega’s en werkgever. Er is helaas nogal wat veranderd de laatste 10 jaar op dat gebied.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik denk alleen het salaris flink verhogen en niet met 5 of 10 procent. Dat zorgt er voor dat de zzpers weer in vaste dienst komen. En meer flexibiliteit bieden dus makkelijker een vrije dag kunnen opnemen.
    En de werkdruk verlagen door bijvoorbeeld niet meer met kinderen te schuiven, waardoor de groepen altijd vol zitten.

  4. Ik vraag mij ook af of er onderzoek is gedaan waar de tekorten spelen? Volgens mij spelen de tekorten vooral bij ouders die in verwachting zijn en geen plek kunnen vinden voor hun toekomstige baby. Dus vooral een tekort in plekken voor 0-jarigen.
    Wat is de reden hiervan? Als kinderopvanglocaties vooral groepen aanbieden van 0-4 jaar, zijn er weinig babyplekken. Gastouders mogen max. 2 baby’s op een dag. Die plekken zitten bij beide vormen van opvang dus zo vol. Dit zou je op kunnen lossen binnen de kinderopvang om het financieel aantrekkelijker te maken door bijv. een ander toeslagtarief voor baby’s te hanteren. Omdat 1 leidster op max. 3 baby’s mag staan, zijn die plekken relatief duur. Door de KOT hiervoor te verhogen, stimuleer je dat kinderopvangorganisatie meer kunnen gaan werken met babygroepen en dus meer babyplekken beschikbaar hebben. Ik vraag mij af of ook al is nagedacht over dit soort maatregelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.