Terwijl het personeelstekort in de kinderopvang steeds zorgwekkender wordt, stijgt het aantal zzp’ers in de kinderopvang explosief. Waarom kiezen pedagogisch medewerkers ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan?
In
Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan
Login of Maak een account aanIn
Veelgestelde vragen
E-mail: KinderopvangTotaal
Klantenservice: 030 – 638 3736
Colofon
Tuurlijk. Overal mag je zzp worden, alleen niet in deze branches. Wat een onzin. Wellicht tijd dat er gekeken wordt, waarom zo velen zzp’er worden.
Is t de werkdruk, de lange werkdagen, de onmogelijkheid om verlof op te nemen, de onderwaardering, de administratieve rompslomp, de onmogelijkheid om door te groeien, etc. Onderzoek dat eerst maar eens.
Ik ben het voor een groot deel met je eens Rudi en laten we wel enige nuance aanbrengen in deze discussie. in allerlei andere branches zie je dat mensen gedwongen worden om als ZZP’er te werken en dan spreken we van uitbuiting. In de branche kinderopvang zien we een andere kant, hier worden de werkgevers uitgebuit. Zoals altijd is er een logische en verstandige middenweg die recht doet aan de zorg voor kinderen, de belangen van werkgevers en de belangen van werknemers. Late we dus met elkaar in gesprek blijven en elkaar niet perse veroordelen. Misschien hebben we in deze realiteit ook wel wat tijd en wrijving nodig om tot een goede werkbare situatie te komen. want net zo goed als er nu werknemers bestaan die misbruik maken zijn er ook werkgevers die misbruik maken…..
Als je werkt met jonge kinderen is het van groot belang dat je met vaste medewerkers in de groep werkt, zodat de kinderen een band met je kunnen aangaan, zodat zij zich geborgen en veilig voelen. Als zzp’er werken en overal maar even, is zeer slecht voor de kinderen!
Dit is een zeer ernstige ontwikkeling! Bovenstaande argumenten geven genoeg weer. Los van het feit of het wettelijk ook mag. Tussen de ZZP-er en de opdrachtgever mag er geen “gezagsverhouding” bestaan en moet er geen “verplichting tot persoonlijk arbeid” zijn, zoals bij een dienstverband. Simpel gezegd; de opdrachtgever (locatie manager) mag de ZZP-er geen instructie geven hoe deze zijn werk moet doen, De ZZP-er moet zelfstandig zijn werk kunnen doen. DIT KAN NIET IN DE KINDEROPVANG!!! JE HEBT MET BELEID, PROTOCOLLEN ENZ TE MAKEN!
Indien organisaties zo te werk gaan, werk je dan nog wel volgens de wetgeving van kinderopvang? En hoe verhoudt dit zich met de wetgeving van de belastingdienst, wet DBA? Nog een interessante; de ouder heeft een contract met de organisatie. De ZZP-er moet zelfstandig zijn en is dus aansprakelijk indien er wat gebeurd met een kind? Kan toch niet!! De ouder sluit een contract af met een organisatie en niet met de ZZP-er! Wat er nu gebeurd is in mijn optiek echt geldklopperij meer niet. Er zit totaal geen maatschappelijk belang bij. Het is zeer spijtig dat vooral de grotere organisaties (die voornamelijk gefinancierd worden door private equity) dit kunnen betalen. Indien organisaties gebruik blijven maken van ZZP-ers houdt je het ook in stand. Wij maken nooit gebruik van ZZP-ers. Daarnaast vind ik het tarief niet eerlijk tegenover de mensen die er wel met hart en ziel staan. Zij verdienen veel minder geld maar kiezen wel voor een morele verantwoordelijkheid. Ik stop liever het geld in mijn eigen mensen dan dat ik de bankrekening van een ZZP-er spek.
Ik vind het een hele slechte ontwikkeling. Weg betrokkenheid bij de kinderen/ouders en nog meer druk op de vaste medewerkers want alle taken (mentor, kindvolgen, etc etc) komen op hun bordje. Hier moeten we echt met zijn allen iets tegen doen. Kinderen willen vaste gezichten, iemand die ze kent, begrijpt en betrokken is. Idem voor ouders.
faillissement van de kinderopvang al die ZZP’ers… kijk maar wat er in de zorg gebeurd! heb vooral medelijden met de vaste mensen die moeten werken met ZZP’ers…. die moeten de vervelende diensten draaien en de ZZP’ers gaan er met de centen vandoor….. zou verboden moeten worden in de zorg, onderwijs en kinderopvang!!!
Tuurlijk. Overal mag je zzp worden, alleen niet in deze branches. Wat een onzin. Wellicht tijd dat er gekeken wordt, waarom zovelen zzp’er worden.
Is t de werkdruk, de lange werkdagen, de onmogelijkheid om verlof op te nemen, de onderwaardering, de administratieve rompslomp, de onmogelijkheid om door te groeien, etc. Onderzoek dat eerst maar eens.
Ik vind dat er wel een essentieel verschil zit tussen ZZP-er zijn in bijvoorbeeld een financiële branche of ZZP-er zijn in boven genoemde branches. In de zorg, onderwijs en kinderopvang heb je te maken met mensen waarbij binding en hechting essentieel is. In een financiële sector heb je te maken met cijfers. Groot verschil in mijn optiek.
Daarnaast heb je in alle branches werkdruk. Je hoort het nu overal dat de werkdruk ineens zo hoog is. Het werk is in jaren niet veel veranderd. Mee eens dat sommige regels veel vragen maar het is ook hoe je ermee omgaat. De link met dan maar ZZP-er worden, zie ik niet helemaal. Volgens mij los je daarmee geen problemen op maar wordt het alleen maar erger. De balans is straks zoek en dat zal een grote impact hebben op heel werkend Nederland.