Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico's voor nul- tot vierjarigen in kinderdagverblijven in kaart gebracht. Waar moet je bij welke aandoening rekening mee houden? En bij welke ziekten mag of moet je een kind weren van je kinderdagverblijf of gastouderopvang?
Hoe
Omschrijf als kinderopvang goed en duidelijk om wat voor redenen een kind niet mag komen. Alleen als hierboven staat dat je ze MOET weren dan moet je dit overnemen. Een ziek kind hoort niet op de opvang maar lekker thuis in zijn eigen bed en bij voorkeur met zijn eigen ouders. Als je over dit soort dingen niets heb opgeschreven in je protocollen dan heeft een ouder het recht je hier aan te houden, en kan je dus een kind niet weren. Gelukkig mogen we als kindercentrum ook nog onze eigen mening hebben wat wel en niet kan. Het is niet altijd om het besmettingsgevaar dat je een kind weert maar ook i.v.m. de hygiëne en/ of de extra zorg die een kind nodig heeft op dat moment. Voordat je een kind dus toelaat of weert kijk wat er geschreven staat over dit soort zaken dan sta je sterker. wij hebben het o.a. in het info boekje staan, alle ouders krijgen dit voor het ondertekenen van het contract, daardoor weten ze wat bij ons de regels hierover zijn.
Fijn om de richtlijnen weer eens herhaald en besproken te zien. Uiteraard geldt dat een ziek kind niet aanwezig zou moeten zijn bij de opvang. Onder een ziek kindje verstaan we dan een kindje met koorts en/of algehele malaise. Een kindje dat zich erg slecht voelt, kan niet de aandacht krijgen die het verdiend op de kinderopvang.
Beste B G, in dit bericht wordt ook niet beweerd dat het om een nieuwe uitgave van de GGD gaat. De actualiteit over het geval van mazelen in de kinderopvang brengt vragen teweeg over hoe je moet handelen bij andere ziekten dan de mazelen. Wij spelen daarop in met dit overzicht en hopen dat we daarmee (een deel van de) bezoekers van Kinderopvangtotaal op weg kunnen helpen.
Deze uitgave van, toenmalig de GGD, is niets nieuws. Bestaat al jaaaaaaren.