Krijg je de ouders mee?
Voordat je overstapt naar wasbare luiers, is het natuurlijk belangrijk om te checken wat de ouders hiervan vinden. Voor sommige ouders is het een uitkomst omdat ze thuis ook wasbare luiers gebruiken, voor anderen is het misschien te veel gedoe. Door dit van tevoren te bespreken weet je wat de meningen en verwachtingen zijn. Zo kan je afspraken maken over specifieke regelingen, bijvoorbeeld dat je aan de kids aan het einde van de dag weer een wegwerpluier aantrekt.
De voor- en nadelen
Het gebruiken van wasbare luiers heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar er zitten ook een aantal haken en ogen aan. Het zal dus per kinderopvang verschillen of het goed werkt of juist te lastig is om te hanteren. Een aantal van de voordelen zijn:
- Duurzaamheid: als we het ruim schatten, gebruik je per kind op je opvang zo’n 4-5 luiers op een dag. Na het gebruik van ‘normale’ luiers gooi je dus in een werkweek al 20-25 luiers weg. Vermenigvuldig dat met het aantal kinderen op de opvang en je hebt een hele hoop afval. Wasbare luiers zorgen ervoor dat je de hoeveelheid afval drastisch vermindert.
- Goed voor gevoelige huid: in veel wegwerpluiers zitten chemische stoffen en absorberende middelen die kunnen zorgen voor luieruitslag. Omdat wasbare luiers van natuurlijke stoffen gemaakt zijn, zijn ze een stuk zachter voor de huid.
- Op lange termijn goedkoper: zelfs als je wegwerpluiers in bulk aanschaft, hangt er een stevig prijskaartje aan. Omdat je er zoveel gebruikt, blijf je ze aanslepen. Wasbare luiers zijn op het eerste gezicht erg kostbaar, maar kunnen na een goede wasbeurt gewoon hergebruikt worden, waardoor je op termijn waarschijnlijk goedkoper uit bent.
Er zitten natuurlijk ook keerzijden aan. Zo is het belangrijk dat je de wasbare luiers goed schoonmaakt. Op een drukke plek zoals een kinderopvang betekent dit dus dat je de hele dag door wasjes draait, of het uit moet besteden aan een wasserette in de buurt. Hoewel wasbare luiers op lange termijn goedkoper zijn, hangt er op het eerste gezicht een stevig prijskaartje aan.
Inleggers gebruiken
Als je van de wasbare luiers afziet omdat je bang bent dat het een zooitje wordt, heeft dat waarschijnlijk te maken met het imago van wasbare luiers. Het is namelijk niet meer een hydrofiele doek met een veiligheidsspeld. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet in de handigheid en hygiëne van wasbare luiers. Zo heb je speciale inleggers die de ontlasting opvangen, zodat je dit niet direct in de wasmachine hoeft te gooien. De inleggers gooi je namelijk gewoon weg in een prullenbakje zoals je bij een wegwerpluier zou doen. Wel zijn ze een stuk kleiner dan een wegwerpluier, waardoor het je alsnog een hoop afval scheelt.
Een persoonlijke keuze
Als kinderopvang gooi je dagelijks een hoop wegwerpluiers in de prullenbak. Als je een oplossing zoekt voor de vervuiling die dit met zich meebrengt, kunnen wasbare luiers een uitkomst zijn. Wel heeft het allebei z’n voor- en nadelen, dus houd hier rekening mee als je overweegt om over te stappen. Zelfs met een kleine verandering kan je al een verschil maken!