Duurzaamheid
Binnenkort geen vochtige billendoekjes meer in de kinderopvang?
Billendoekjes zouden nog altijd te vaak door de wc worden gespoeld en zorgen daarmee voor grote schade aan het milieu. Tijd voor een verbod?
Hulp bij verduurzaming
Verduurzamen is nodig, maar kost geld. Martin van Osch, directeur van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, vertelt hoe kinderopvangorganisaties hun verduurzaming kunnen financieren. En hij geeft toelichting op de Routekaart Verduurzaming Kinderopvang; het vervolg van de Groene Agenda.
Verminder werkdruk door talenten optimaal in te zetten
Hoge werkdruk en uitval zijn grote uitdagingen in de kinderopvang. Maar wist je dat dit anders kan? Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers die hun talenten optimaal benutten niet alleen minder kans hebben op een burn-out, maar ook langer bij een organisatie blijven werken. Dus, wat is jouw unieke talent?
Waardering aan medewerkers uiten: hoe doe je dat?
Spanning, druk en overbelasting – veel pedagogisch medewerkers herkennen zich hierin. Het is namelijk geen gemakkelijke taak om elke dag weer voor de kinderen klaar te staan. Hoe kunnen leidinggevenden ervoor zorgen dat de werkdruk vermindert en medewerkers zich gelukkiger voelen?
Agrarische kinderopvang: heerlijk groen of glyfosaat-risico? ‘Die kleine lijfjes kunnen veel minder hebben’
Follow the Money bracht in kaart waar in Nederland de 'gele hotspots' van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat zijn en trof minstens 176 basisscholen in de buurt daarvan aan. Wat betekent dat voor kinderopvang? In België werden onlangs plannen voor "bufferzones" rondom kinderopvang gemaakt. Spelen tussen de dieren, blote voetjes in het gras: is de idylle nog wel zo idyllisch?
Verduurzamen in een huurpand; hoe doe je dat?
Zo'n 90 procent van de kinderopvanglocaties zit in een huurpand. Wanneer je wilt verduurzamen, ben je (deels) afhankelijk van de verhuurder. Romy Schneider is expert huisvesting bij het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang. Ze vertelt hoe je als kinderopvanglocatie verduurzaming kan aanpakken, ook als de locatie niet in eigendom is.
Risico op gehoorschade bij pedagogisch medewerkers
Een krijsende baby, een blokkentoren die met een klap instort of een peuter die zijn frustraties in je oor uitschreeuwt. Voor pedagogisch medewerkers is dit de dagelijkse realiteit. Ze worden vaak blootgesteld aan harde geluiden en dat maakt de kans op gehoorschade groter en kan vermoeidheidsklachten opleveren. Een onvermijdelijk onderdeel van het werk of moeten we de geluidsbelasting serieus nemen?
Bezuinigen op energie
De energiekosten en klimaatdoelen zorgen er voor dat ook kinderopvangorganisaties goed moeten letten op hun energieverbruik. Het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang heeft hiervoor handige handreikingen gemaakt. Dion Roeffen van Humankind vertelt hoe ze op hun locaties energie besparen.
9 tips voor agrarische kinderopvang
Werk je op een groene kinderopvang of op een agrarische kinderopvang? Kijk dan hoe je kunt investeren in nóg meer kwaliteit. De tips zijn afkomstig van pedagoog Elly Singer en onderzoekers van de universiteit van Wageningen.
Kinderdagverblijven testen wasbare luiers voor pilot overheid
Op vier kinderdagverblijven zijn er in 2023 pilots uitgevoerd met wasbare luiers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze zijn uitgevoerd in en door de gemeenten Apeldoorn, Utrecht en Renkum. Benieuwd naar de resultaten?
Over duurzaamheid
Samenwerken in de kinderopvang
Duurzaam ondernemen is goed voor het bedrijf, de samenleving en het milieu: logisch dat duurzaamheid bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Maar hoe pak je dat als kinderopvangorganisatie aan?