Toezicht kinderopvang
Dit zijn onze best gelezen artikelen van 2024
Het jaar 2024 zit er (bijna!) op. Het was een jaar waarin veel gebeurde in kinderopvangland en waarin veel ter discussie stond. Gratis kinderopvang in 2027: goed idee of niet? De taaleis komt eraan, de discussie over zzp'ers en het handhaven op de wet DBA en de gastouderlocaties die maar blijven dalen. Wij presenteren: de best gelezen artikelen van 2024 op KinderopvangTotaal!
Kinderen raken vermist: trauma voor bso-medewerkers
Een kind dat wegloopt van de kinderopvang of zonder toestemming door iemand anders wordt opgehaald. Niemand zou dit persoonlijk willen meemaken. Toch gaat het weleens mis, ondanks alle zorg van pedagogisch medewerkers. Wat doe je als een kind vermist raakt en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Het groeiende tekort aan 24-uurs opvang
Het komt nog maar zelden voor: een kinderopvang die ’s avonds, ’s nachts en in het weekend geopend is. Ouders met onregelmatige werktijden, zoals politieagenten en verpleegkundigen, staan hierdoor voor flinke uitdagingen. Het gebruik van gastouders wordt ook steeds moeilijker, omdat deze steeds schaarser worden. Waarom is er zo’n groot tekort aan 24-uursopvang?
‘Professionele houding gastouder’ bepalend bij start gastouderopvang
Wil de GGD een positief advies geven aan de gemeente voor registratie van een nieuwe gastouder, dan is de professionele houding van de gastouder daarbij bepalend. Volgens de aangepaste handleiding ‘Streng aan de Poort’ moet de gastouder voldoende kennis hebben van wetgeving en dit kunnen aantonen.
Modelformulier: zo wordt de kwaliteit kinderopvang getoetst
Aan welke eisen moeten kinderdagverblijven, de buitenschoolse opvang, gastouderlocaties en gastouderbureaus voldoen? Ofwel: waar toetst de GGD-toezichthouder op tijdens een inspectie? Die informatie staat in de modelformulieren die gelden per 1 juli 2024, geschikt naar de verschillende vormen van kinderopvang.
Van Gennip over toezicht en handhaving: ‘Sector heeft behoefte aan duidelijke normen’
Voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Karien van Gennip heeft een Kamerbrief met de conclusies van de Universiteit van Utrecht over toezicht en handhaving in de kinderopvang gedeeld. Conclusie: de sector heeft baat bij duidelijke normen.
Minder rompslomp: vanaf 1 juli geldt VOG-kinderopvang ook in primair onderwijs
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kinderopvang geldt vanaf 1 juli 2024 ook voor professionals die in het primair onderwijs werken. Een aparte VOG voor het primair onderwijs is dan niet meer nodig. Maar welke voorwaarden zitten daaraan?
Kinderopvangorganisaties moeten ernstige veiligheidsincidenten gaan melden
Er komt een meldplicht voor kinderopvangorganisaties bij ernstige veiligheidsincidenten. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een internetconsultatie om de Wet Kinderopvang daarvoor te wijzigen. Tot nu toe meldt een deel van de kinderopvangorganisaties ernstige incidenten wel, maar niet iedereen.
DUO: diplomafraude in kinderopvang ‘mogelijk pas topje van de ijsberg’
'Controleer altijd het diploma van je medewerkers', riepen brancheorganisaties recentelijk op. Het blijkt dat DUO signalen ontving over gebrekkige controle op diploma's, vooral die van uitzendkrachten: 'Veel kinderopvanghouders checken ze überhaupt niet.' Na de zorg, komen de meeste signaleringen uit de kinderopvang.
Kosten en papierwerk ‘hoge drempel’ voor snuffelstages in kinderopvang
Stel, je wilt op snuffelstage in de kinderopvang. Eerst moet je met een DigiD een VOG aanvragen. Als die binnen is, ben je er nog niet, want dan volgt nog de inschrijving in het Personenregister. En dat alles binnen twee maanden, anders is de VOG alweer verlopen. En o ja: of je ook nog even vijftig euro wilt aftikken. BK-directeur Emmeline Bijlsma: 'Dat wet- en regelgeving soms zijn doel voorbijschiet, maakt dit voorbeeld wel duidelijk.'
Over toezicht kinderopvang
Toezicht, inspectie en handhaving kinderopvang
Tegelijk met de invoering van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) gaat er ook op het gebied van het toezicht op de kinderopvang veel veranderen. Toezichthouders bereiden zich hier nu op voor. Zo is het de bedoeling dat de afvinklijstjes en risico-inventarisatie verdwijnen en er meer ruimte komt voor de beoordeling van de pedagogische kwaliteit in de praktijk, vaak in samenspraak tussen de inspectie (GGD GHOR Nederland) en de kinderopvanghouder.