Gezonde Kinderopvang

Potjes op de babygroep: ‘Kinderen weer zindelijk rond anderhalf jaar’

Elianne Leeffers' zoons waren beiden snel zindelijk. Omdat ze iets duurzaams wilde doen, ontwikkelde ze een methode om peuters wel zes tot twaalf maanden eerder zindelijk te maken. Organisaties kunnen hiermee tot vijftig procent van de luier- en afvalkosten besparen. 'Het succes van deze aanpak zit in de samenwerking met ouders.’

Luistertip: ‘Maak vaccinaties verplicht in de kinderopvang’

De discussie rondom vaccineren is opnieuw opgelaaid nu er op verschillende plekken in Nederland weer mazelen-uitbraken onder jonge kinderen zijn. KinderopvangTotaal tipt de podcast Dit is de Dag waarin rechtsfilosoof Roland Pierik zegt dat ‘de verplichting om te vaccineren voor de kinderopvang legitiem is’. 
Wet- en regelgeving
nagellak-rivm-richtlijn

Haal de remover maar weer tevoorschijn: RIVM wil juist mínder nagelversiering

We kopten eerder ’Nagellak mag weer’. Maar volgens het RIVM is het eigenlijk ‘precies anders’. Senior beleidsadviseur Thijs Veenstra: ‘De boodschap is juist dat we gaan werken aan géén nagelversiering.’ De aanpassing van de richtlijnen is namelijk het begin van een nieuwe strategie waar het RIVM binnenkort mee aan de slag gaat.
Wet- en regelgeving
nagels-richtlijn-rivm

Richtlijnen herzien: nagellak mag weer

‘Draag geen nagellak, nagelversieringen of kunstnagels aan de nagels', stond er de RIVM-hygiënerichtlijn die in 2023 gepubliceerd werd. Het werd een klein relletje. Maar na bijna twee jaar is er goed nieuws voor liefhebbers van kleurige nagels: er zijn vernieuwde richtlijnen. Het niet-dragen van nagellak en gelnagels is gewijzigd in "een streven voor de branche".
Gezondheid
Staatssecretaris Karremans kijkt mee bij Vlietkinderen

Staatssecretaris Karremans op bezoek bij kinderopvang

Er is een bijzondere gast aangeschoven bij kindcentrum Trampoline in Leidschendam: staatssecretaris Vincent Karremans. Vandaag komt hij kijken hoe kinderen op jonge leeftijd al leren om gezond te eten.
limburgse-kinderen-eten-meer-groente-op-de-kinderopvang-met-groenteboxjes

Hoe gezond is jouw kinderopvang echt?

Kinderopvangorganisaties pronken graag met hun gezonde aanpak. Maar hoe weet je zeker dat je als opvang écht goed bezig bent? En wat als je een gezonder beleid wilt invoeren, maar niet weet waar te beginnen? GGD Zuid-Holland Zuid heeft daar dé oplossing voor gevonden: de Sterrenmeter.
Ouders
Een pedagogisch medewerker die in gesprek is met een familie met een jonge baby.

Ouderbetrokkenheid begint bij jezelf

Ouders komen in alle soorten en maten voorbij. Maar hoe ga je om met al die verschillende persoonlijkheden? Peter de Vries, zelfstandig expert in ouderbetrokkenheid, heeft daar een verrassende kijk op: ‘Je kunt ouders niet veranderen en dat moet je ook niet willen.’
Ouders

Schoenen uit op de groep of is vuil goed voor de weerstand?

Sokken, pantoffels, schoenhoesjes - alles beter dan schoenen op de groep, toch? Of slaat de smetvrees door?
Kwaliteit Opvang
werkdruk opvang

‘Pedagogisch professionals zijn veel te bescheiden’

Een veredelde oppas. Pedagogisch professionals worden door ouders soms zo gezien. Hoe doorbreken we dit achterhaalde idee? Volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras kun je deze opvatting te lijf gaan door te investeren in het zelfvertrouwen van pedagogisch werkers. ‘Als zij meer gaan geloven in hun eigen kennis, zal dat negatieve imago snel verdwijnen.’

Redactioneel – Met mijn goede gedrag

Toen Thomas, mijn oudste zoon van inmiddels bijna vier, mocht beginnen met zijn eerste ‘oefenhapjes', gaf ik hem fruit en groente uit Olvarit potjes (of een huismerk-variant, want dat scheelde nogal wat geld). Daar voelde ik me altijd een beetje schuldig over. Zeker als ik van vriendinnen hoorde dat ze een hele middag gekookt hadden om weer een vers bereide voorraad voeding voor hun kinderen te maken en in te vriezen. Daarom besloot ik het voor mijn tweede zoon Daniël, inmiddels een half jaar, anders te gaan doen.

Over gezonde kinderopvang

Jong geleerd…

Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.

Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM Centrum Gezond Leven.

Lees meer