Wet- en regelgeving
‘We willen dat álle kinderen het goed hebben’
De kinderopvangsector sloeg dit voorjaar de handen ineen tegen kinderarbeid. Waarom is dit nodig? Hoe ver zijn de betrokken partijen met het project? En wat kun jij in jouw organisatie doen om de sector kinderopvang kinderarbeid vrij te maken? Tulika Bansal, expert op het gebied van mensen- en kinderrechten, licht dit toe.
Onderzoek naar VVE in Westerwolde: ‘Focus op educatie’
Hoe bepaal je of VVE-programma's daadwerkelijk effect hebben? En wat kunnen pedagogisch medewerkers doen om bij te dragen aan het verkleinen van onderwijsachterstanden? Dit zijn vragen die lastig te onderzoeken zijn, maar de gemeente Westerwolde liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Vorig jaar startte een project waarin zij VVE-locaties kritisch onder de loep namen: het doel? De kwaliteit van VVE verhogen en voor alle kinderen gelijke kansen creëren.
De strop die taaleis heet: toekomst onzeker voor ruim 20.000 medewerkers
Voldoet jouw organisatie al aan de taaleis voor 2025? De Taalcoalitie Kinderopvang roept op om dit snel in orde te maken. Als actie uitblijft, dreigt 1 tot 2 procent van het personeel de sector te verlaten of minder inzetbaar te worden: een verlies van zo'n 1.000 tot 1.500 medewerkers. Maar dat is nog niet alles, want van zo'n 20.000 medewerkers is nog helemaal niet zeker of zij de taaleis zullen halen.
UWV oordeelt: kinderopvang JongLeren mag plan voor urenmindering medewerkers niet uitvoeren
Kinderopvangorganisatie JongLeren mag hun bezuinigingsplan, waarbij zo’n 260 pedagogisch medewerkers verplicht een aantal contracturen zouden inleveren, niet uitvoeren. Dat oordeelt het UWV.
Vraag nu subsidie voor ongediplomeerde groepshulpen aan
De subsidieregeling ‘groepshulpen in de kinderopvang’ is vanaf 4 november 2024 te gebruiken.
Diploma geldig of niet? Alles over de kwalificatie-eisen op een rij
Kan mijn sollicitant nu wel of niet komen werken op de groep met haar diploma? Of voldoe ik wel of niet aan de taaleis? Alles wat je als leidinggevende of (potentiële) medewerker wilt weten over de kwalificatie-eisen staat nu in een handig overzicht.
Ouders met een klacht: waar kunnen ze die indienen?
Het komt helaas weleens voor dat ouders ontevreden zijn over de dienstverlening van een kinderopvangorganisatie. Hoewel medewerkers er alles aan doen om klachten te voorkomen, kan er altijd iets misgaan. Toch geven ouders aan dat ze niet altijd weten waar ze hun klachten kunnen indienen. Hoe kun je ervoor zorgen dat ouders weten waar ze terecht kunnen?
Kinderen raken vermist: trauma voor bso-medewerkers
Een kind dat wegloopt van de kinderopvang of zonder toestemming door iemand anders wordt opgehaald. Niemand zou dit persoonlijk willen meemaken. Toch gaat het weleens mis, ondanks alle zorg van pedagogisch medewerkers. Wat doe je als een kind vermist raakt en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Arbobeleid en RI&E: welke stappen kun je zetten?
Gezonde medewerkers hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit. Ze voelen zich op hun gemak als ze veilig kunnen werken, op fysiek én psychisch vlak. De Arbowet verplicht alle kinderopvangorganisaties een RI&E te maken: een risico-inventarisatie en evaluatie.
Speeltoestellen gastouders mogen weer van slot in 2025
Uit angst voor een boete van de NVWA zijn al bijna anderhalf jaar speeltoestellen bij gastouders buiten gebruik. Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel: per 1 januari 2025 mogen gastouders hun (veilige) speeltoestellen weer van het slot halen. En ook de regels voor kinderbedden- en boxen veranderen.
Over wet- en regelgeving
Meer regels, meer kwaliteit?
De kinderopvang heeft, los van de Wet IKK, te maken met meer wetten en vormen van regelgeving. Denk aan het Bouwbesluit, hygiënemaatregelen, regelgeving rond privacy en dergelijke.