Wet- en regelgeving
Luistertip: ‘Maak vaccinaties verplicht in de kinderopvang’
De discussie rondom vaccineren is opnieuw opgelaaid nu er op verschillende plekken in Nederland weer mazelen-uitbraken onder jonge kinderen zijn. KinderopvangTotaal tipt de podcast Dit is de Dag waarin rechtsfilosoof Roland Pierik zegt dat ‘de verplichting om te vaccineren voor de kinderopvang legitiem is’.
Ruim 30 euro per maand meer belasting voor pm’ers door ‘buffelboete’
Volgens vakbond FNV zijn ruim 700.000 Nederlanders met een laag inkomen er sinds januari op achteruit gegaan door een zogenaamde 'buffelboete': een belastingverzwaring voor medewerkers in onder meer winkelketens, kraamzorg en kinderopvang. De verzwaring komt neer op zo'n 400 euro per jaar.
Haal de remover maar weer tevoorschijn: RIVM wil juist mínder nagelversiering
We kopten eerder ’Nagellak mag weer’. Maar volgens het RIVM is het eigenlijk ‘precies anders’. Senior beleidsadviseur Thijs Veenstra: ‘De boodschap is juist dat we gaan werken aan géén nagelversiering.’ De aanpassing van de richtlijnen is namelijk het begin van een nieuwe strategie waar het RIVM binnenkort mee aan de slag gaat.
Gastouders aantrekken én behouden: kabinet grijpt in
Als het aan het kabinet ligt, wordt het een stuk aantrekkelijker én makkelijker om gastouder te worden en te blijven. Een groot deel van de opleidingskosten vergoeden, waar mogelijk regels schrappen of versoepelen én een campagne moet de gastouderopvang bekender en aantrekkelijker maken: drie maatregelen die het kabinet neemt.
Richtlijnen herzien: nagellak mag weer
‘Draag geen nagellak, nagelversieringen of kunstnagels aan de nagels', stond er de RIVM-hygiënerichtlijn die in 2023 gepubliceerd werd. Het werd een klein relletje. Maar na bijna twee jaar is er goed nieuws voor liefhebbers van kleurige nagels: er zijn vernieuwde richtlijnen. Het niet-dragen van nagellak en gelnagels is gewijzigd in "een streven voor de branche".
Nieuwe directeur Kinderopvang SZW over ‘gratis kinderopvang’
Sander Verbaan is de nieuwe directeur Kinderopvang bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze rol staat hij voor een grote uitdaging. De overheid heeft de ambitie om het nieuwe financieringsstelsel in 2027 in te voeren. Vindt hij dit realistisch? En welke plannen er zijn om dit niet ten koste te laten gaan van de kwaliteit?
Waarom samenwerken binnen een kindcentrum zo lastig is
Samenwerken binnen een Integraal Kindcentrum (IKC) lijkt vanzelfsprekend, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Uit een poll op onze sociale media bleek dat echte samenwerking vaak ver te zoeken is. Er wordt hoogstens even naar elkaar gegroet in de gang. Waardoor komt dit?
Hoe gezond is jouw kinderopvang echt?
Kinderopvangorganisaties pronken graag met hun gezonde aanpak. Maar hoe weet je zeker dat je als opvang écht goed bezig bent? En wat als je een gezonder beleid wilt invoeren, maar niet weet waar te beginnen? GGD Zuid-Holland Zuid heeft daar dé oplossing voor gevonden: de Sterrenmeter.
Op weg naar inclusieve kinderopvang met de handreiking van Sardes
Een kinderopvangomgeving creëren waarin alle kinderen samen kunnen (op)groeien. Hoe doe je dat? In opdracht van de Rijksoverheid heeft onderzoeksbureau Sardes een handreiking opgesteld om inclusieve kinderopvang te realiseren. Mét praktische oplossingen en inspirerende voorbeelden voor beleidsmakers en uitvoerders.
114 strafbare feiten aan het licht dankzij continue screening in de kinderopvang
Gewelds-, drugs-, wapen- en zedendelicten: het ministerie van Justitie en Veiligheid greep in 2024 114 keer in nadat betrokkenen in de kinderopvang een strafbaar feit hadden gepleegd. Het overgrote deel van de delicten wordt niet door pm’ers en managers gepleegd, maar door ‘structureel aanwezigen’ of onterecht gekoppelden. Het Ministerie van SZW deelt deze cijfers op verzoek van onze redactie.
Over wet- en regelgeving
Meer regels, meer kwaliteit?
De kinderopvang heeft, los van de Wet IKK, te maken met meer wetten en vormen van regelgeving. Denk aan het Bouwbesluit, hygiënemaatregelen, regelgeving rond privacy en dergelijke.