Taal
Onderzoek naar VVE in Westerwolde: ‘Focus op educatie’
Hoe bepaal je of VVE-programma's daadwerkelijk effect hebben? En wat kunnen pedagogisch medewerkers doen om bij te dragen aan het verkleinen van onderwijsachterstanden? Dit zijn vragen die lastig te onderzoeken zijn, maar de gemeente Westerwolde liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Vorig jaar startte een project waarin zij VVE-locaties kritisch onder de loep namen: het doel? De kwaliteit van VVE verhogen en voor alle kinderen gelijke kansen creëren.
Dialect in de opvang Wat zijn de regels?
Tweetaligheid is een waardevolle vaardigheid die steeds meer wordt erkend en aangemoedigd, ook in de kinderopvang. Wel vindt de overheid het belangrijk dat Algemeen Nederlands altijd de basistaal blijft op een opvang. Een kinderopvangorganisatie in Margraten, Limburg, kreeg een waarschuwing van de GGD omdat medewerkers voornamelijk in dialect spraken tegen de kinderen. Maar wat zijn eigenlijk de regels?
De leukste boekjes om voor te lezen aan baby’s
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar (dagelijks) voorlezen aan baby’s heeft verschillende positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Om aandacht te geven aan welk boek je dan kiest voor de allerkleinsten, is er de jaarlijkse BoekStart Babyboekje van het Jaar-verkiezing. Wat zijn de leukste babyboekjes van 2024?
Taalontwikkeling bij kinderen: ‘Gebruik geen kinderachtige taal’
Jonge kinderen zuigen taal op als een spons. Pedagogisch medewerkers weten daarom dat het belangrijk is om kinderen een gevarieerd taalaanbod aan te bieden. Verhaaltjes voorlezen, vertellen wat je doet en vragen aan de kinderen wat ze zien. Maar hoe doe je dit op een goede manier?
Kinderboekenweek 2024: dit zijn favoriete kinderboeken van de redactie
De Kinderboekenweek 2024 is van start. Van 2 tot en met 13 oktober staat de 70ste Kinderboekenweek in het thema ‘Lekker eigenwijs!’. Op zoek naar (voor)leesinspiratie? Dit zijn de favoriete kinderboeken van de redactie van KinderopvangTotaal.
Kinder boeken
In een wereld van Perfecte Maatjes, voelt half-muis, half-olifant Barnaby zich niet zo perfect.
Podcast Kletskoppen gezocht
In de nieuwste KinderopvangTotaal podcast spreekt redacteur Carmen Felix met Jochem van Gelder. Van Gelder is presentator, schrijver en acteur, maar op dit moment ook vooral een enthousiaste podcastmaker. Hij zit al bijna veertig jaar in het vak, waarvoor hij veel praat met jonge kinderen. Wat is zijn tactiek?
Een bso voor nieuwkomers: ‘Ze voelen zich veilig’
Kinderopvang Walcheren heeft sinds dit schooljaar een bijzondere nieuwe bso: BSO TEC. De eerste week na de zomervakantie opende de bso in Middelburg in Zeeland haar deuren voor kinderen van nieuwkomers op Walcheren. Een doelgroep met extra uitdagingen. Hoe gaat de organisatie daarmee om?
Tips: zo maak je lezen (weer) aantrekkelijk op de bso
Als professional in de kinderdagopvang vliegen de kinderboeken je om de oren. Maar op de bso kan aandacht voor lezen zomaar op de achtergrond raken. Terwijl lezen op élke leeftijd leuk én leerzaam is! Hoe maak je lezen interessant voor bso-kinderen? Wij geven tips.
Over taal
Taaleisen voor pedagogisch professionals
Om kinderen met een taalachterstand goed te kunnen ondersteunen, is het heel belangrijk dat je als pedagogisch medewerker, zeker op VVE-groepen, de taal zelf goed machtig bent.