Taal
Voorlezen straks verplicht onderdeel van de opleiding pedagogisch medewerker
Interactief voorlezen wordt een verplicht onderdeel van de opleiding voor pedagogisch medewerkers die in de voorschoolse educatie (VE) willen werken. Daarmee wordt voorlezen – terecht – gezien als een essentieel onderdeel in het aanbod aan jonge kinderen.
Wat doe je als een kind je uitscheldt voor ‘kutwijf’?
Vloeken, schelden en ongepaste uitspraken. Soms horen kinderen het thuis, op straat of op sociale media. Hoe kunnen pedagogisch medewerkers hierop reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?
Blog Ingrid van den Bunder – Gevonden!
Vrijdag is onze oppasdag. We genieten van onze kleindochter Greetje die ondertussen 2 jaar is; ondernemend, bijdehand, de slimste, de liefste. We hebben zo onze vaste momenten en activiteiten. Wandelen bijvoorbeeld. Maar ook boekjes lezen en de bieb bezoeken
Passende kinderopvang: ‘Samenwerken is cruciaal’
Het lijkt alsof er steeds meer kinderen met extra ondersteuningsbehoeften bijkomen in de kinderopvang. Hoe kun je zogenaamde ‘passende kinderopvang’ bieden? Waar klop je aan voor hulp en met wie werk je samen? Hoe zorg je ervoor dat deze extra ondersteuning niet ten koste gaat van de andere kinderen en het team?
‘Kinderopvang leidt tot betere prestaties, maar achterstanden zijn taai’
Kinderen die op de kinderopvang zitten presteren beter op school. Maar de sociaaleconomische ongelijkheid haal je niet weg, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Moet de kinderopvang meer focussen op kinderen met een achterstand? Hoogeleraar kinderopvang Ruben Fukkink: ‘Dat moeten we niet doen.’
Een kijkje bij de peuterconsulent
Het is vrijdagochtend, en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet. Iets verderop, in het warme wijkcentrum, begroet Esen Pamay de buurtbewoners met een vriendelijke glimlach. Aan de lange koffietafel worden koekjes gegeten en klinken zachte gesprekken. Esen overhandigt een folder. ‘Welkom!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik ben hier de peuterconsulent.
‘Ze praat nog steeds niet’
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Hana (niet haar echte naam).
Voorleesverhaal Max & Lisa en de bijzondere gast
1 Buiten is het nog donker. Binnen branden de lampen. Juf Chaima is druk bezig. Ze sjouwt een grote stoel de groepsruimte in en zet er twee bankjes naast. ‘Ga hier maar zitten’, zegt ze tegen de kinderen. En daarna zegt ze op geheimzinnige toon: ‘Er komt straks een hele bijzondere gast.’ ‘Oeh! Spannend’, zegt […]
Over taal
Taaleisen voor pedagogisch professionals
Om kinderen met een taalachterstand goed te kunnen ondersteunen, is het heel belangrijk dat je als pedagogisch medewerker, zeker op VVE-groepen, de taal zelf goed machtig bent.