Taal
Een kijkje bij de peuterconsulent
Het is vrijdagochtend, en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet. Iets verderop, in het warme wijkcentrum, begroet Esen Pamay de buurtbewoners met een vriendelijke glimlach. Aan de lange koffietafel worden koekjes gegeten en klinken zachte gesprekken. Esen overhandigt een folder. ‘Welkom!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik ben hier de peuterconsulent.
‘Ze praat nog steeds niet’
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Hana (niet haar echte naam).
Voorleesverhaal Max & Lisa en de bijzondere gast
1 Buiten is het nog donker. Binnen branden de lampen. Juf Chaima is druk bezig. Ze sjouwt een grote stoel de groepsruimte in en zet er twee bankjes naast. ‘Ga hier maar zitten’, zegt ze tegen de kinderen. En daarna zegt ze op geheimzinnige toon: ‘Er komt straks een hele bijzondere gast.’ ‘Oeh! Spannend’, zegt […]
Zo kan het ook: project ‘Lees je me voor’ helpt kinderen met taal
'Enorme dankbaarheid' ontvangen de vrijwilligers die kinderen voorlezen via Stichting Peuterwerk in Stadskanaal, vertelt coördinator Anita Robbe. Als haar collega's bij de peutergroep merken dat er een kind moeite heeft met Nederlands spreken of begrijpen, komt Anita of één van haar voorleesvrijwilligers in actie. Zij bezoeken wekelijks gezinnen om daar voor te lezen en dat heeft vaak effect. 'Ineens kwam er taal uit'
Dit zijn onze best gelezen artikelen van 2024
Het jaar 2024 zit er (bijna!) op. Het was een jaar waarin veel gebeurde in kinderopvangland en waarin veel ter discussie stond. Gratis kinderopvang in 2027: goed idee of niet? De taaleis komt eraan, de discussie over zzp'ers en het handhaven op de wet DBA en de gastouderlocaties die maar blijven dalen. Wij presenteren: de best gelezen artikelen van 2024 op KinderopvangTotaal!
Tel af tot de taaleis: ‘Je bent bij mij en je blijft bij mij’
Zo’n een op de twintig pedagogisch medewerkers voldoet niet aan de taaleisen die vanaf 2025 gelden, blijkt uit cijfers van SZW. Angelique Cannemijer en Lieke Kuiper van Julikids Kinderopvang in Waddinxveen haalden de taaltoets op de valreep. Lieke is dyslectisch en Angelique moest drie keer herkansen. Beiden werken al twintig jaar in het vak. ‘Het was een drama.’
Tel af tot de taaleis: antwoorden op de belangrijkste vragen
De nieuwe taaleis gaat in op 1 januari 2025. Vanaf dat moment moeten pedagogisch medewerkers kunnen aantonen dat hun mondelinge taalvaardigheid minstens op 3F-niveau is. Voor wie gelden deze eisen precies? En hoe kan het taalniveau aangetoond worden? Jij vraagt, wij antwoorden. Dit is deel 3 van de serie waarin we aftellen tot de taaleis.
Tel af tot de taaleis: voormalig gastouder moet als pm’er – opnieuw – de schoolbanken in
We tellen samen af tot de taaleis. En dat ziet er op verschillende plekken binnen de sector heel anders uit. Marit was gastouder, maar werkt nu – gedeeltelijk boventallig – in de kinderopvang. Ook zij moet per 1 januari 2025 voldoen aan de taaleis IKK. Binnenkort hoort ze of ze is geslaagd. ‘Persoonlijk contact zou het examen veel makkelijker maken.’
Blog Peuteropvang Heerlen – Limburgs, een levende taal!
Ik schreef er al eens eerder over: tweetalige kinderopvang. Het project tweetalige kinderopvang, of dialect in de peuteropvang, loopt sinds 2023 in zo’n zestal peuter- en kinderopvanglocaties in Zuid-Limburg. Drie locaties daarvan horen bij Peuteropvang Heerlen. Allereerst als pilot, naderhand als vast onderdeel van de week. Niet de hele dag, maar op afgesproken momenten.
Over taal
Taaleisen voor pedagogisch professionals
Om kinderen met een taalachterstand goed te kunnen ondersteunen, is het heel belangrijk dat je als pedagogisch medewerker, zeker op VVE-groepen, de taal zelf goed machtig bent.