Ouders
Schoenen uit op de groep of is vuil goed voor de weerstand?
Sokken, pantoffels, schoenhoesjes - alles beter dan schoenen op de groep, toch? Of slaat de smetvrees door?
Pm’ers té druk met slaaprituelen baby’s: ‘Geen tijd meer voor de grotere kindjes’
'Vroeger legde je baby's in bed en gingen ze slapen, nu moet je ze op de arm in slaap sussen’. Pm'er Kim nam ontslag omdat ze, mede hierdoor, niet meer genoeg aandacht aan de oudere kindjes kon geven. Slaapcoach Marleen Hulst hoort vaker dat pm'ers de werkdruk te hoog vinden door alle slaaprituelen. Wat is er toch aan de hand met dat slapen? En hoe kun je het makkelijker maken?
Speelgoed stelen van opvang: ‘Die auto is in mijn jaszak gevallen’
Kinderen nemen weleens ‘per ongeluk expres’ een speelgoedje van de kinderopvang of een vriendje mee naar huis. Hoe kun je hier als pedagogisch medewerker het beste mee omgaan?
Alert4You: kinderopvang- en jeugdhulpprofessionals staan samen om het kind
Een nauwe, gelijkwaardige samenwerking tussen pedagogisch professionals en jeugdhulpprofessionals om ieder kind de juiste ondersteuning te geven, binnen de vertrouwde omgeving van de kinderopvang. Dat is Alert4You. Zo ga je hier zelf mee aan de slag.
Argh, luizen op de groep! Wat je er als pm’er aan kunt doen
Je ziet een kind(je) op de groep steeds vaker op zijn of haar hoofdje krabben. Of de ouders komen met de mededeling dat hun kind luizen heeft. Als er niet snel maatregelen genomen worden, zou het zomaar kunnen dat er straks meerdere kinderen én pm’ers last hebben van deze vervelende beestjes. Werk aan de winkel! Hoe voorkom én genees je?
Samenwerken binnen IKC blijkt in praktijk vaak moeilijk
Een gebouw waar kinderopvang, basisschool en andere voorzieningen allemaal samenkomen onder één dak. Een IKC klinkt als het recept voor korte lijntjes en een goede communicatie tussen school en kinderopvang. Gaat dit in de praktijk ook echt zo?
Meerdere huizen, opvangplekken en opvoeders: wat doet dat met een kind?
Het aantal kinderen van ouders dat uit elkaar gaat, is nog nooit zo hoog geweest. Dat betekent dat steeds meer kinderen met hun rugtasje om de paar dagen van mama naar papa gaan. Daarbij zijn er nog nooit zoveel kinderen geweest die één of meerdere dagen naar de opvang en/of naar opa en oma gaan. Meerdere huizen, meerdere opvangplekken en meerdere opvoeders dus. Wat doet die onrust met kinderen? ‘Het is een groot sociaal experiment.’
Kwartaalcijfers: meer kinderen naar opvang, meer locaties, minder gastouders
Elk kwartaal monitort het ministerie van SZW de ontwikkelingen in de kinderopvangsector en de arbeidsparticipatie van ouders. De rapportage van het derde kwartaal van 2024 is onlangs verschenen. Wat zijn de grootste veranderingen?
Blog Sandra Veenstra – De meldcode, beschermingscode voor kinderen
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn onderwerpen waar we het liever niet over hebben, ook niet in de kinderopvang. En toch zouden we het er vaak en diepgaand over moeten hebben, in het belang van de kinderen. De wettelijke meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, helpt ons professionals dit onder ogen te zien en onze verantwoordelijkheid te nemen.
Vragen & antwoorden over stijging kosten kinderopvang voor ouders in 2026
‘Alarm om stijgende kosten kinderopvang: ouders straks tot duizend euro meer kwijt’ kopte De Telegraaf 23 januari jl. Naar aanleiding van dit bericht kwamen er Kamervragen van Tweede kamerlid Wieke Paulusma (D66) aan staatssecretaris Jurgen Nobel van SZW. Nobel geeft antwoord. 'Ik herken de stelling van De Telegraaf niet.'
Over ouders
Is de klant koning?
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Niet voor niets zijn kinderopvangorganisaties verplicht om pedagogisch beleid, maar ook uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen. Een goed overleg met ouders kan veel opleveren.