Ontwikkeling van kinderen
Botox in je gezicht: het verstoort de ontwikkeling van kinderen
Botox lijkt steeds normaler te worden. Maar baby’s en jonge kinderen kunnen hierdoor minder goed emoties lezen. En ja, dat is heel erg.
Nu online: het februarinummer van KinderopvangTotaal Management
Het nieuwe nummer van KinderopvangTotaal Management is uit! Voor abonnees staan alle artikelen online. In deze editie aandacht voor de RvT en de kwetsbare rol van de bestuurder. Meestal werken directeuren/ bestuurders goed samen met hun Raad van Toezicht. Maar wat als die relatie moeizaam of ronduit slecht is? Wat betekent dit voor de soms kwetsbare positie van de bestuurder?
Verder in dit nummer een paar mooie reportages, onder andere van De Olmenhoeve over de kinderopvang op Texel. En peuterconsulent Esen Pamay vertelt je alles over haar werk in de Schilderwijk. Veel leesplezier!
Als een kind geen aansluiting vindt in de groep: wat kun je doen?
Vanaf peuterleeftijd zie je de eerste vriendschappen ontstaan op een groep. Ontzettend leuk, maar dat betekent ook dat vanaf die leeftijd kindjes búiten de groep kunnen vallen. Wat doe je als je ziet dat een kind geen aansluiting vindt? 'Zorg voor een omgeving die samenspelen stimuleert.'
Schermtijd in de kinderopvang: do’s en don’ts
Schermtijd in de kinderopvang is als vloeken in de kerk. Ongepast. Maar of we het willen of niet, schermen doen hun intrede in de kinderopvang. Hoe gaan we daarmee om? Wat zijn do’s en wat moet je vooral niet doen?
Lopen kinderen ook gehoorschade op in de kinderopvang?
Eerder schreven we al dat pedagogisch medewerkers een grotere kans hebben op gehoorschade. Maar hoe zit het met de kinderen zelf? Kunnen harde geluiden op de opvang ook hun oren beschadigen?
Welke impact hebben jouw woorden op kinderen?
Heb je er ooit bij stilgestaan hoe de klank van onze stem of de manier waarop we reageren bij kinderen binnenkomt? Dat effect is groter dan je denkt!
Schuldgevoel op het werk: ‘Heb ik elk kind voldoende gezien?’
Voel jij je weleens schuldig na een drukke werkdag op de groep? Pedagogisch medewerkers blijken zich verrassend vaak schuldig te voelen. Waar komt dit vandaan? En belangrijker nog: wat kun je ermee?
‘Kinderopvang leidt tot betere prestaties, maar achterstanden zijn taai’
Kinderen die op de kinderopvang zitten presteren beter op school. Maar de sociaaleconomische ongelijkheid haal je niet weg, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Moet de kinderopvang meer focussen op kinderen met een achterstand? Hoogeleraar kinderopvang Ruben Fukkink: ‘Dat moeten we niet doen.’
Peuterconsulent in de Schilderswijk
Het is vrijdagochtend en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van het leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet.
‘Integreer Infant Mental Health-visie in de kinderopvang’
Lang niet iedereen kent de visie achter Infant Mental Health, terwijl dat volgens IMH-specialist Petra Holtkamp van groot belang is – ook voor de kinderopvang – wil je een kind, en zijn ouders, zo goed mogelijk ondersteunen in zijn ontwikkeling.
Over ontwikkeling van kinderen
Van baby naar puber
De eerste paar jaar ontwikkelen kinderen zich in een razend tempo. Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak om kinderen op al mogelijke gebieden te stimuleren. Denk aan de motorische, cognitieve, seksuele, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling.