Ontwikkeling van kinderen

Kwaliteit Opvang
LKK-monitor_kwaliteit_kinderopvang

Grootschalig onderzoek naar welbevinden kinderen in kinderopvang

Hoe ervaren kinderen de kinderopvang? Een nieuw LKK-rapport geeft een ander perspectief op kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang, namelijk door de ogen van het kind. Van 2017 tot en met 2023 heeft de LKK kindobservaties gedaan op basis van ruim 3.800 video’s.

De Nationale Voorleesdagen 2025: vaders komen voorlezen

De Voorleesdagen starten woensdag 22 januari en dit keer gaat prins Constantijn juist vaders aanmoedigen om voor te lezen. Onderzoek toont namelijk aan dat moeders dat nog steeds het vaakst doen. Bekende vaders zoals Lykele Muus en Rick Paul van Mulligen doen ook mee aan het voorleesontbijt. Gaat jouw opvang de papa's ook eens extra aan de mouw trekken om voor te komen lezen?
peuter speelt met blokken open einde speelgoed

De wereld van spelen: open einde-speelgoed en loose parts

Spel en speelgoed: een uitermate interessant onderwerp voor wie zich erin verdiept. En dat doen wij in deze serie over spel en speelmaterialen. In deel 1: loose parts en open einde-speelgoed. Wat is het? Wat is het verschil? Hoe zet je dit speelmateriaal in tijdens spel op de kinderopvang? We vragen het aan speelgoeddeskundige Marianne de Valck.
kind verveeld

Waarom verveling juist goed is voor kinderen

Help, ik verveel me! Het lijkt alsof kinderen zich steeds minder goed zelf kunnen vermaken. Ouders denken hun kroost constant te moeten entertainen. Ook pedagogisch medewerkers halen vaak alles uit de kast om ze een leuke dag te bezorgen. Maar doen we hen daar wel een plezier mee? Verveling heeft namelijk hele positieve kanten.
Jongetje speelt op de grond met magenetische bouwstenen op kinderopvang

Ook fijne motoriek kinderen holt achteruit: ‘We bewegen én knutselen te weinig’

We horen het al jaren: omdat kinderen minder buitenspelen en meer tijd achter schermpjes spenderen, holt hun grove motoriek achteruit. Maar het blijft niet alleen bij de grove motoriek. Er zijn ook steeds meer kinderen met een zwakke fijne motoriek. Hoe komt dit precies, wat zijn de gevolgen en wat kun je er als pedagogisch medewerker aan doen?
Pedagogiek
kinderen die groenten eten in de kleuterklas of kinderopvang

Eet je mee met de kinderen of toch liever in je eigen pauze?

Zien eten, doet eten. Pedagogisch medewerkers weten als geen ander hoe belangrijk dit is. Door zelf mee te eten op de groep, zijn kinderen vaak sneller geneigd om ook te eten. Toch blijkt de praktijk weerbarstiger. Bij sommige organisaties wordt gevraagd om een eigen lunch mee te nemen, of mag je maar een beperkt aantal boterhammen pakken. En staat er een warme maaltijd op tafel? Dan is deze misschien niet altijd even lekker, vanwege het zoutloze gehalte. Hoe is dit bij jullie geregeld op de groep?
Gezondheid
Mannelijke besnijdenisconcept, banaan met de schil eraf gesneden.

Jongensbesnijdenis: hoe gaan we daar in Nederland mee om?

Als pedagogisch medewerker werk je vaak met kinderen uit diverse culturen. Hierdoor ben je waarschijnlijk wel eens een jongetje tegengekomen dat besneden is. Dit kan vragen oproepen, vooral als je ziet dat de ingreep er misschien niet helemaal goed uitziet. Wat doe je dan? Uroloog Bart van Bezooijen zegt vooral geen voorbarige conclusies te trekken: ‘Het ziet er vaak heftiger uit dan het is, maar meestal trekt het na verloop van tijd bij.’
VVE
Esen Pamay staat in wijkcentrum

Een kijkje bij de peuterconsulent

Het is vrijdagochtend, en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet. Iets verderop, in het warme wijkcentrum, begroet Esen Pamay de buurtbewoners met een vriendelijke glimlach. Aan de lange koffietafel worden koekjes gegeten en klinken zachte gesprekken. Esen overhandigt een folder. ‘Welkom!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik ben hier de peuterconsulent.
Steven Pont

Column Steven Pont – Het goud van het kennismakingsgesprek

We werken in de kinderopvang met kinderen. Natuurlijk, daarom heet het ook kinderopvang. Maar het is méér, want we werken niet alleen met kinderen, maar ook met hun ouders. En dit is voor een deel van kinderopvangmedewerkers (om het zacht te zeggen) niet het favoriete onderdeel van hun werk. Kinderen zijn leuk, de ouders een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bij hoort. Toch hebben we geen keus. Hoe goed kinderen het bij ons kunnen doen, hangt namelijk ook af van de kwaliteit van de relatie die we met de ouders hebben.

Kids Actief

Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle de vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.

Over ontwikkeling van kinderen

Van baby naar puber

De eerste paar jaar ontwikkelen kinderen zich in een razend tempo. Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak om kinderen op al mogelijke gebieden te stimuleren. Denk aan de motorische, cognitieve, seksuele, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Lees meer

Uitgelicht congres

Congres Samenwerken in het netwerk

Hotel van der Valk Veenendaal