Ouders
Gratis bso om ouders in Almere te ontzorgen
Zet een kinderopvangnemer met een groot hart in een kansrijke wijk midden in Almere en je hebt de ingrediënten voor een bijzonder, maatschappelijk initiatief. Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons, om ouders die geen sociaal vangnet hebben kans te geven even op adem te komen.
Gastouderopvang in kleine dorpen: ‘Loopt de gaten van gewone opvang dicht’
Al jaren is er een dalende trend in gastouderopvang. Los van de redenen waarom gastouders stoppen, heeft het sluiten van de locaties - vooral in kleine plaatsen - vaak grote gevolgen. In deel drie van dit drieluik: gastouder Tess van Dun uit het Friese Ryptsjerk. Haar lukte het twee jaar terug als gastouder te starten, maar ze waarschuwt: ‘Gastouderschap is niet meteen rendabel.'
Bemoeizuchtige ouders: ‘Ze belde een andere ouder dat ze haar kind moest halen’
'Dat kindje huilt wel erg lang' of 'Zal ik anders even meelopen naar de wc?' Het komt vaak uit een goed hart, maar ouders die zich bemoeien met het reilen en zeilen op de groep - en dus ook met de zorg voor andere kinderen dan hun eigen kroost - kunnen je werk als professional soms verstoren. Wij vroegen jullie: wanneer gaan ouders te ver en waar trek je de grens?
Steven Pont: ‘Sociale vaardigheid leer je in de zandbak, niet op de smartphone’
De invloed van de smartphone op het brein van kinderen is intenser dan we willen. Dat zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Een ouderinitiatief “Smartphonevrijopgroeien.nl” doet de discussie weer oplaaien: Wat doet de smartphone met het jonge kind? ‘Te veel prikkels, slapeloosheid en concentratieproblemen.’
Jokkebrokken en liegebeesten: ‘Boos worden, werkt averechts’
Alle kinderen jokken of liegen zo nu en dan. Waarom doen ze dat? En hoe ga je ermee om?
Marietje huilt en lacht: 8 tips voor een prettig afscheid
Moeder brengt haar eenjarige dochter Lotte twee keer per week naar de dagopvang. Het afscheid is telkens dramatisch. Lotte huilt tranen met tuiten en hoe lief de pedagogisch medewerker ook is, de dreumes klampt zich gillend aan haar moeder vast. Een lachend afscheid, is dat onmogelijk? Wij verzamelden 8 tips.
Vacature op vrijdag: ‘Dit uitzicht verveelt nooit’
Het is weer vrijdag! Hoewel de meesten het werk in het weekend loslaten, zoeken anderen hun droombaan. In deze rubriek bespreken we de parels uit de KinderopvangTotaal vacaturebank. Dit keer een functie bij een kinderopvang op een boerderij in Muiden. Een baan met uitzicht... op het Muiderslot! Bijna dagelijks zijn de kinderen wel even in het weiland of de stal. Veel kan en mag: 'We zijn niet zo formeel.'
Zo kan het ook: dit zijn de bijzondere dagritmekaarten van Junis Kinderopvang
'Een mooi moment om te verbeteren', dachten ze bij Junis Kinderopvang toen hun dagritmekaarten aan vervanging toe waren. En dus ontwierp Michelle Verdegaal samen met collega’s nieuwe kaarten met daarop voor kinderen herkenbare foto’s. Op de achterzijdes staa niet alleen de bijbehorende woorden, zoals spelen of groente, maar ook het gebaar daarvoor. 'Het doel is natuurlijk dat kinderen die woorden uiteindelijk ook gaan gebruiken.'
Hoe kun je bijdragen aan een veilige hechting?
Hechting: die diepe, emotionele band tussen een kind en een volwassene. Wat doe je als een kind onveilig gehecht is? Kun jij daar als pedagogisch medewerker iets aan veranderen? En heb je er ooit bij stilgestaan dat jouw eigen hechtingsstijl mede bepaalt hoe je kinderen benadert?
Emancipatiemonitor 2024: Steeds meer kinderen naar formele kinderopvang
De Emancipatiemonitor volgt mannen en vrouwen op verschillende gebieden zoals onderwijs, arbeidsmarkt en kinderopvang. Uit de monitor blijkt dat er vorig jaar meer kinderen naar formele kinderopvang gingen dan in 2021. Ook vinden steeds meer mensen dit goed voor kinderen. Ondertussen neemt de informele opvang - zoals bij familie en buren - af.
Over ouders
Is de klant koning?
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Niet voor niets zijn kinderopvangorganisaties verplicht om pedagogisch beleid, maar ook uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen. Een goed overleg met ouders kan veel opleveren.