Ouders
Van oranje selfie booth tot smoothie bar: 3 koningsdag activiteiten
Komende week is er nog volop tijd om op het kinderdagverblijf aandacht te besteden aan de dag van de Koning, ondanks dat de Koningsspelen weer voorbij zijn. Heb jij al genoeg inspiratie om de kindjes de oranjesfeer te laten proeven op de groep?
Geldzorgen en geldstress bespreekbaar maken met ouders, hoe doe je dat?
‘Als kinderopvangorganisaties ervoor kunnen zorgen dat een kind met voldoende eten en zonder stress op de groep is, dan is dat grote winst.’ Dat zegt Kim Houben van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, betrokken bij het project “Omgaan met armoede in de kinderopvang”. Maak geldzorgen van ouders bespreekbaar. Hoe dan?
Goed nieuws voor ouders: toch geen bezuiniging op kinderopvangtoeslag in 2026
Goed nieuws voor ouders en houders: de bezuiniging op de maximum uurprijs van 2026 gaat niet door. Dit na een lobby vanuit de kinderopvangakkoordpartijen en een negatieve uitspraak van de Raad van State.
Gemeente Hoorn en kinderopvang slaan handen ineen
In Hoorn bundelen kinderopvangorganisaties en opvoedadviseurs hun krachten. Op deze manier worden ouders op een laagdrempelige manier ondersteund als zij vragen of hulp nodig hebben bij de opvoeding. ‘Dankzij de hechte band die de kinderopvang met ouders heeft, wordt het voor gezinnen veel makkelijker om hulp te vragen én te ontvangen.’
Luistertip: ‘Maak vaccinaties verplicht in de kinderopvang’
De discussie rondom vaccineren is opnieuw opgelaaid nu er op verschillende plekken in Nederland weer mazelen-uitbraken onder jonge kinderen zijn. KinderopvangTotaal tipt de podcast Dit is de Dag waarin rechtsfilosoof Roland Pierik zegt dat ‘de verplichting om te vaccineren voor de kinderopvang legitiem is’.
Avontuurlijk prentenboek over gevaren van het internet
Een steeds groter deel van de wereld van een kind speelt zich online af. Maar hoe begeleid je kinderen daarin? Het internet biedt veel, maar er zijn ook gevaren. Om kinderen daarop te wijzen, schreven twee zedenrechercheurs van de politie Rotterdam het avontuurlijke prentenboek Mia & James en het grote online avontuur.
Ouders zijn uit balans: ligt er een rol voor de kinderopvang?
It takes a village to raise a child. En hoe meer ouders die community ervaren, hoe meer ze in balans zijn. Dat dit vaak niet het geval is, blijkt uit de resultaten van de Balansmeter. 40 procent van de ouders voelt zich uit balans. Bij alleenstaande ouders is dat bij 51 procent het geval. Is de kinderopvang als mede-opvoeder aan zet? Of ligt er al genoeg op het bordje van pedagogisch medewerkers?
Communicatie met de oudercommissie
De Wet Kinderopvang bepaalt dat ouders voldoende inspraak moeten hebben in de beslui-ten van de kinderopvangorganisatie van hun kind(eren). Daar zijn dus regels voor. Volgens BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, wordt het oudercommissies (OC’s) wel eens lastig gemaakt om hun adviesrecht uit te voeren. Uit het onderzoek van Ipsos I&O – in […]
Wat doe je als een kind je uitscheldt voor ‘kutwijf’?
Vloeken, schelden en ongepaste uitspraken. Soms horen kinderen het thuis, op straat of op sociale media. Hoe kunnen pedagogisch medewerkers hierop reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?
Op weg naar inclusieve kinderopvang met de handreiking van Sardes
Een kinderopvangomgeving creëren waarin alle kinderen samen kunnen (op)groeien. Hoe doe je dat? In opdracht van de Rijksoverheid heeft onderzoeksbureau Sardes een handreiking opgesteld om inclusieve kinderopvang te realiseren. Mét praktische oplossingen en inspirerende voorbeelden voor beleidsmakers en uitvoerders.
Over ouders
Is de klant koning?
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Niet voor niets zijn kinderopvangorganisaties verplicht om pedagogisch beleid, maar ook uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen. Een goed overleg met ouders kan veel opleveren.