Ouders
Een kind met een voedselallergie op de groep: ‘Ik probeerde niet in paniek te raken’
Het leken zulke onschuldige eerste hapjes: stukjes boterham met smeerkaas. Maar al na twee happen kreeg Otis (5 maanden) galbulten en zwol zijn gezicht op. Hoe handel je bij zo'n allergische reactie en... wat moeten pm'ers weten over allergieën? Is koemelk eigenlijk iets anders dan lactose? Is een pinda nou wel of geen noot? Lees het verhaal van Otis en zijn pm'er én fris je kennis op.
Wiegendood voorkomen: ‘Slaapwensen van ouders werken fouten in de hand’
Elke maand overlijden 2 baby’s vanwege onverklaarbare wiegendood. Het aantal stijgt vanaf 2022. Reden voor een aangescherpt en duidelijk “veilig slapen- beleid”, ook op de kinderopvang, zegt Mieke Cotterink van VeiligheidNL. ‘De slaapwensen van ouders worden steeds uitgebreider en dat is niet altijd goed.’
De Nationale Voorleesdagen 2025: vaders komen voorlezen
De Voorleesdagen starten woensdag 22 januari en dit keer gaat prins Constantijn juist vaders aanmoedigen om voor te lezen. Onderzoek toont namelijk aan dat moeders dat nog steeds het vaakst doen. Bekende vaders zoals Lykele Muus en Rick Paul van Mulligen doen ook mee aan het voorleesontbijt. Gaat jouw opvang de papa's ook eens extra aan de mouw trekken om voor te komen lezen?
Waarom verveling juist goed is voor kinderen
Help, ik verveel me! Het lijkt alsof kinderen zich steeds minder goed zelf kunnen vermaken. Ouders denken hun kroost constant te moeten entertainen. Ook pedagogisch medewerkers halen vaak alles uit de kast om ze een leuke dag te bezorgen. Maar doen we hen daar wel een plezier mee? Verveling heeft namelijk hele positieve kanten.
‘Communicatie tussen oudercommissie en kinderopvang kan ingewikkeld zijn’
De invloed van oudercommissies lijkt beperkt. ‘Veranderingen worden door houders van kinderopvang doorgedrukt’, kopt de NOS bijvoorbeeld naar aanleiding van het onderzoek van Ipsos I&O over medezeggenschap van ouders. Brancheorganisatie BK reageert boos op de invalshoek van de NOS: 'Negatieve cherrypicking'.
Jongensbesnijdenis: hoe gaan we daar in Nederland mee om?
Als pedagogisch medewerker werk je vaak met kinderen uit diverse culturen. Hierdoor ben je waarschijnlijk wel eens een jongetje tegengekomen dat besneden is. Dit kan vragen oproepen, vooral als je ziet dat de ingreep er misschien niet helemaal goed uitziet. Wat doe je dan? Uroloog Bart van Bezooijen zegt vooral geen voorbarige conclusies te trekken: ‘Het ziet er vaak heftiger uit dan het is, maar meestal trekt het na verloop van tijd bij.’
Hoe werkt veilige hechting bij kinderen en wat is de rol van de kinderopvang hierin?
Als we het hebben over hechting bij kinderen, dan gaat het over de emotionele, affectieve en duurzame band tussen een kind en de ouder. Vooral in tijden van stress: wanneer het kind bang, gespannen of verdrietig is. Waar vaak niet stil bij wordt gestaan is de rol van de pedagogisch medewerker bij het hechtproces.
Een kijkje bij de peuterconsulent
Het is vrijdagochtend, en ondanks de kou bruist het in de Schilderswijk van leven. De geur van kibbeling en exotische specerijen komt je op de Haagse markt al van verre tegemoet. Iets verderop, in het warme wijkcentrum, begroet Esen Pamay de buurtbewoners met een vriendelijke glimlach. Aan de lange koffietafel worden koekjes gegeten en klinken zachte gesprekken. Esen overhandigt een folder. ‘Welkom!’ zegt ze enthousiast. ‘Ik ben hier de peuterconsulent.
Zo ondersteun je ouders met een postpartum depressie: ‘Oordeel niet’
Maar liefst tien tot vijftien procent van de moeders krijgt na de bevalling van haar kind een postpartum depressie (in de volksmond: postnatale depressie). En misschien nog wel minder bekend: ook vijf tot tien procent van de vaders krijgt dit. Grote kans dus dat je zo’n ouder treft op jouw kinderopvanglocatie. Hoe kun je deze ouders ondersteunen?
Rustig blijven, maar hoe dan?
‘Ik weet jou wel te vinden.' Dit soort agressief gedrag door ouders ervaren pm'ers en locatiehouders vaker dan je denkt. Uit onze poll blijkt dat 55 procent van de deelnemers weleens agressie op de werkvloer heeft meegemaakt. Docent en trainer Christine ten Kate zette een training op over omgaan met grensoverschrijdend gedrag. ‘Luister, maar ga niet in op boze aantijgingen.'
Over ouders
Is de klant koning?
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Niet voor niets zijn kinderopvangorganisaties verplicht om pedagogisch beleid, maar ook uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen. Een goed overleg met ouders kan veel opleveren.