Zorgenkinderen

Ouders
praten

Goed gegeten, goed geslapen: zo zorg je voor stressloze oudercommunicatie

Aan het einde van de dag zelfverzekerd op die lastige ouder afstappen met een goed verhaal over de dag van het kind. Moeilijk? Dat vindt bijna iedereen, stelt Corine Versteegen. Maar: het kan ook anders! Ze geeft tips uit haar boek 'Communicatie met ouders op de kinderopvang' voor méér lol in gesprekken met ouders.
Zorgenkinderen
Moeder wijst naar haar zoon en beschuldigd hem

‘Bemoei je met de opvoedmethode van een ander’

Het aantal kinderen met een extra zorgvraag stijgt. Veel pedagogische professionals geven aan hier moeilijkheden door te ervaren. Begrijpelijk, want op de groepen lopen steeds meer kinderen rond die bijvoorbeeld druk, externaliserend of juist teruggetrokken gedrag vertonen. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen?
Kind met blokken

‘Kinderen tot 10 jaar hebben nog geen taal om te vertellen hoe ze zich voelen’

65 procent van de kinderen van wie de ouder een bipolaire stoornis heeft, krijgt zelf ook last van een stemmingsstoornis. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. Hoe zie jij als pm’er op de groep dat kinderen een psychisch probleem ontwikkelen? En hoe communiceer je daarover met het kind en de ouders?

Buitenhuisproject: ‘De pedagogisch medewerkers zijn onze belangrijkste partners’

‘De pedagogisch medewerkers zijn onze belangrijkste partners’, zegt teammanager Joke Verwoerd van het Buitenhuisproject in Hilversum. Door kinderen van ouders met psychische- en/of verslavingsproblemen een opvangplek te bieden en te begeleiden, kunnen ouders werken aan hun eigen problemen. Het Buitenhuisproject voorkomt kindermishandeling.

Een huilbaby op de groep. Wat kun jij doen?

Een baby komt voor het eerst naar de opvang en blijft maar huilen. Als je de baby oppakt, overstrekt hij zijn lijfje, de vuistjes gebald, en dat houdt aan. Een baby die meerdere weken urenlang per dag huilt noem je een huilbaby. Wat kun je doen als je zo'n baby op je groep krijgt?
Ouders

Pilot gratis kinderopvang voor niet-werkende ouders: ‘Je moet hun vertrouwen winnen’

In een aantal aandachtswijken in Groningen kunnen kinderen vanaf een halfjaar oud twee dagen per week naar de kinderopvang, zonder kosten voor de ouders. Met de proef wil de gemeente kinderopvang algemeen toegankelijk maken voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, om zo de kansengelijkheid in de stad te vergroten.
kind bang

Kinderen met een dwangstoornis: ‘Ze verbergen het uit schaamte’

Ze weten het vaak heel goed te verbergen, maar 1 á 2 procent van de kinderen lijdt aan een dwangstoornis. Dit kan zulke serieuze vormen aannemen, dat een kind soms amper nog zijn of haar huis uit komt. Hoe herken je het op tijd?
kind eten

Eetstoornis ARFID: als een kind niet durft te eten

Slechts een paar producten lusten, tergend langzaam eten of geen hongerprikkel ervaren: ARFID is een relatief onbekende eetstoornis, maar de cijfers liegen er niet om. Ongeveer 150.000 kinderen (en 130.000 volwassenen) lijden aan deze stoornis. Wat is het precies en hoe kun je een kind met ARFID het beste begeleiden? ‘Hij at slechts vijf producten.’
eetstoornis

Hoe ga je om met kinderen met een eetstoornis? ‘Sommigen zijn pas 8 jaar’

Eetstoornissen komen bij steeds jongere kinderen voor. Ook op de kinderopvang kun je al te maken krijgen met een kind met een eetstoornis. Hoe herken je de signalen en wat kan je doen?

Kinderen met een extra zorgvraag: kunnen ze terecht op een bso?

Het aantal kinderen met een extra zorgvraag stijgt. Pedagogisch professionals hebben vaak niet de tijd, expertise of middelen om deze kinderen de begeleiding te geven die nodig is, dus gaan zij niet naar een bso. Zonde, want er zijn wel degelijk mogelijkheden. Dat bewijst Vesper, de eerste landelijke bso voor kinderen met een extra zorgvraag. Wat kunnen we leren van de Vesper-aanpak?

Over zorgenkinderen

Toewerken naar inclusieve kinderopvang

Passende kinderopvang (ook wel inclusieve kinderopvang genoemd) is na passend onderwijs een grote wens en soms ook realiteit geworden. Kwetsbare kinderen moeten niet alleen naar de buurtschool kunnen, maar ook naar de reguliere kinderopvang. Een intensieve samenwerking met bijvoorbeeld jeugdhulp kan eraan bijdragen dat deze kinderen toch in de reguliere opvang terecht kunnen.

Lees meer

Uitgelicht congres

Masterclass Opvallend Gedrag bij Kinderen

Hotel van der Valk