Pedagogiek
Onderzoek naar VVE in Westerwolde: ‘Focus op educatie’
Hoe bepaal je of VVE-programma's daadwerkelijk effect hebben? En wat kunnen pedagogisch medewerkers doen om bij te dragen aan het verkleinen van onderwijsachterstanden? Dit zijn vragen die lastig te onderzoeken zijn, maar de gemeente Westerwolde liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Vorig jaar startte een project waarin zij VVE-locaties kritisch onder de loep namen: het doel? De kwaliteit van VVE verhogen en voor alle kinderen gelijke kansen creëren.
Hoe ontwikkel je een concrete coachvraag?
Voordat een pedagogisch coach aan de slag gaat, is het belangrijk om een duidelijke en goed geformuleerde coachvraag op te stellen. Hoe concreter deze vraag is, hoe effectiever en waardevoller het coachgesprek uiteindelijk zal zijn. Het formuleren van zo’n specifieke vraag kan soms een uitdaging zijn. Hoe ontwikkel je nu precies een concrete coachvraag, en welke stappen kun je ondernemen om dit proces te vergemakkelijken?
Kinderen met grotere zorgbehoefte op de VE-groepen
Veel VE-aanbieders worstelen met het hoge percentage kinderen met een grotere zorgbehoefte in de VE-groepen. Ze ervaren de problematiek als ‘te zwaar' voor hun reguliere VE- groepen. Simone den Hollander, adviseur bij Sardes, ziet mede daardoor veel kinderen tussen wal en schip vallen. En Nikita Hermans van Kober kinderopvang vertelt hoe zij binnen Kober het aanbod voor deze groep peuters hebben ingekleed.
Wetenschapsafdeling Partou: ‘Resultaten delen we met hele sector’
Kinderopvangorganisatie Partou heeft een eigen wetenschapsafdeling. En dat is vrij uniek in de sector. De kennis die wordt opgedaan, blijft niet achter gesloten deuren. ‘We zijn transparant over de onderzoeksresultaten en denken dat heel de sector er wat aan kan hebben’, zegt Sanne de Vet, onderzoeker bij Partou.
Vijf jaar Expertisecentrum Kinderopvang: ‘Wij bieden gedegen vakkennis’
Bureau Kwaliteit Kinderopvang maakte vijf jaar geleden een doorstart: het Expertisecentrum Kinderopvang werd geboren. Met als missie een wetenschappelijk bodem bieden voor de dagelijkse kinderopvangpraktijk. Dat is gelukt, zegt directeur Yvette Vervoort. Maar er is – sectorbreed – werk aan de winkel.
Column Steven Pont – Zeg sorry!
Zodra kinderen bij elkaar iets doen waarbij er tranen vloeien, bloed stroomt óf iemand op de vlucht is geslagen, grijpen we in. We doen dan ons best om de schade te beperken en we maken er ook vaak meteen een leermomentje van.
Column Jacqueline Butti – ‘Wie, ík?!’
Tegenover mij staat Marvin, 8 jaar oud. Ik vraag hem of hij onze nieuwe fiets zo hard heeft laten vallen - lees: tegen de grond gesmeten - dat onder meer de bel niet meer bruikbaar is. Met deze vraag hoop ik ergens nog op een redelijke verklaring, al heb ik het van een afstandje zien gebeuren.
Vraag aan de coach – Ons lunchmoment is zo onrustig’
In deze rubriek bespreekt Mique van Gorp een casus uit haar praktijk.
BSO bij een bijzondere school – Jenaplan Kindcentrum De Ontdekking in Den Bosch
Stel: je werkt op een bso die gekoppeld is aan een school met een bijzondere visie, zoals een Montessori- of een vrije school. Neem je de pedagogische visie van de school over? Of hou je vast aan jullie eigen pedagogische visie en werkwijze? In het zesde en laatste deel van deze serie gaan we op bezoek bij het Jenaplan Kindcentrum De Ontdekking in Den Bosch.
De pedagogische visie van Loris Malaguzzi
Loris Malaguzzi is de Italiaanse grondlegger van de Reggio Emilia-benadering. Hij heeft met zijn pedagogische visie wereldwijd invloed in het denken over kinderopvang en opvoeding. Zijn benadering benadrukt dat kinderen actieve deelnemers zijn in hun eigen leerproces, waarbij hun nieuwsgierigheid en creativiteit centraal staan. Hij daagt pedagogisch professionals uit tot ‘opvoeden door te luisteren' in plaats van ‘opvoeden door te vertellen'.
Over pedagogiek
Pedagogische keuzes in de kinderopvang
De vier pedagogische doelen van Marianne Riksen-Walraven vormen de basis van de kinderopvang. Maar daarmee is de branche er nog niet. Want waartoe dient de kinderopvang en hoe doe je dat: een goede pedagogische leefomgeving bieden aan het jonge kind en dat vaak in een wisselende groep? De Pedagogische kaders en het Pedagogisch curriculum geven houvast.