Pedagogiek

Twee baby's houden elkaars hand vast

Gastouderopvang in kleine dorpen: flexibiliteit verdwijnt

Al jaren is er een dalende trend te zien in het aantal gastouderopvanglocaties. Steeds meer gastouders stoppen. Los van de redenen waarom zij stoppen, heeft het sluiten van hun opvanglocaties in plaatsen waar gastouderopvang de enige vorm van kinderopvang is vaak grote gevolgen voor kinderen en ouders. In deel 2 van een drieluik: gastouder Leonie Mulder. ‘Er zijn hier in het dorp maar weinig plekken beschikbaar.’
Pedagogiek
papier dossiers

De Kindcentrum Scan meet de samenwerking tussen kinderopvang en basisschool

De Kindcentrum Scan is een handige tool om naar de samenwerking tussen kinderopvang en basisschool te kijken én het resultaat van waardevol onderzoek door onder andere de HvA.
Samenwerken
kind verveeld

Wat als een pedagogisch medewerker geen coaching wil?

Een pedagogisch coach speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van pedagogisch medewerkers. Hij of zij biedt ondersteuning en helpt medewerkers groeien in hun werk. Maar wat als iemand niet openstaat voor coaching? Wat als een medewerker zich afsluit of simpelweg niet meewerkt? Hoe zorg je er dan voor dat diegene toch met je meebeweegt?
Samenwerken
Een nerveus Aziatisch meisje dat op haar nagels bijt terwijl ze naar de camera kijkt. De achtergrond is grijs.

Het spanningsveld tussen de GGD en de kinderopvang

De GGD die onaangekondigd voor de deur staat. Voor veel kinderopvangorganisaties een spannend moment, en vaak reden voor klamme handjes. De wereld van de inspecteur lijkt immers soms te botsen met die van de pedagogisch medewerker. Toch hebben ze hetzelfde doel: het bieden van kwalitatief goede opvang aan kinderen. Misschien staan ze dan toch niet zo ver van elkaar af als we meestal denken?
Taal

Zo kan het ook: dit zijn de bijzondere dagritmekaarten van Junis Kinderopvang

'Een mooi moment om te verbeteren', dachten ze bij Junis Kinderopvang toen hun dagritmekaarten aan vervanging toe waren. En dus ontwierp Michelle Verdegaal samen met collega’s nieuwe kaarten met daarop voor kinderen herkenbare foto’s. Op de achterzijdes staa niet alleen de bijbehorende woorden, zoals spelen of groente, maar ook het gebaar daarvoor. 'Het doel is natuurlijk dat kinderen die woorden uiteindelijk ook gaan gebruiken.'
Moeder knuffelt met baby

Hoe kun je bijdragen aan een veilige hechting? 

Hechting: die diepe, emotionele band tussen een kind en een volwassene. Wat doe je als een kind onveilig gehecht is? Kun jij daar als pedagogisch medewerker iets aan veranderen? En heb je er ooit bij stilgestaan dat jouw eigen hechtingsstijl mede bepaalt hoe je kinderen benadert? 
VVE
Twee jonge kinderen van verschillende etnische achtergronden, 1,5 tot 2 jaar oud, zijn verdiept in hun spel met speelgoed op een kinderdagverblijf.

Onderzoek naar VVE in Westerwolde: ‘Focus op educatie’

Hoe bepaal je of VVE-programma's daadwerkelijk effect hebben? En wat kunnen pedagogisch medewerkers doen om bij te dragen aan het verkleinen van onderwijsachterstanden? Dit zijn vragen die lastig te onderzoeken zijn, maar de gemeente Westerwolde liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Vorig jaar startte een project waarin zij VVE-locaties kritisch onder de loep namen: het doel? De kwaliteit van VVE verhogen en voor alle kinderen gelijke kansen creëren.
Kwaliteit Opvang
Jongen krabt nadenkend met bede handen op zijn hoofd

Hoe ontwikkel je een concrete coachvraag?

Voordat een pedagogisch coach aan de slag gaat, is het belangrijk om een duidelijke en goed geformuleerde coachvraag op te stellen. Hoe concreter deze vraag is, hoe effectiever en waardevoller het coachgesprek uiteindelijk zal zijn. Het formuleren van zo’n specifieke vraag kan soms een uitdaging zijn. Hoe ontwikkel je nu precies een concrete coachvraag, en welke stappen kun je ondernemen om dit proces te vergemakkelijken?
Zorgenkinderen
Jongetje speelt op de grond met magenetische bouwstenen op kinderopvang

Kinderen met grotere zorgbehoefte op de VE-groepen

Veel VE-aanbieders worstelen met het hoge percentage kinderen met een grotere zorgbehoefte in de VE-groepen. Ze ervaren de problematiek als ‘te zwaar' voor hun reguliere VE- groepen. Simone den Hollander, adviseur bij Sardes, ziet mede daardoor veel kinderen tussen wal en schip vallen. En Nikita Hermans van Kober kinderopvang vertelt hoe zij binnen Kober het aanbod voor deze groep peuters hebben ingekleed.
Kwaliteit Opvang
partou wetenschapsafdeling kinderopvang onderzoek

Wetenschapsafdeling Partou: ‘Resultaten delen we met hele sector’

Kinderopvangorganisatie Partou heeft een eigen wetenschapsafdeling. En dat is vrij uniek in de sector. De kennis die wordt opgedaan, blijft niet achter gesloten deuren. ‘We zijn transparant over de onderzoeksresultaten en denken dat heel de sector er wat aan kan hebben’, zegt Sanne de Vet, onderzoeker bij Partou.

Over pedagogiek

Pedagogische keuzes in de kinderopvang

De vier pedagogische doelen van Marianne Riksen-Walraven vormen de basis van de kinderopvang. Maar daarmee is de branche er nog niet. Want waartoe dient de kinderopvang en hoe doe je dat: een goede pedagogische leefomgeving bieden aan het jonge kind en dat vaak in een wisselende groep? De Pedagogische kaders en het Pedagogisch curriculum geven houvast.

Lees meer

Uitgelicht congres

Jaarcongres Pedagogisch Medewerker

Hotel de Reehorst

Masterclass Motiverende Gespreksvoering

Hotel van der Valk

Congres Werkgeverschap in de Kinderopvang

Hotel van der Valk Veenendaal

De Dag van de Pedagogisch Coach

Hotel de Reehorst