Kwaliteit Opvang
Onderzoek naar VVE in Westerwolde: ‘Focus op educatie’
Hoe bepaal je of VVE-programma's daadwerkelijk effect hebben? En wat kunnen pedagogisch medewerkers doen om bij te dragen aan het verkleinen van onderwijsachterstanden? Dit zijn vragen die lastig te onderzoeken zijn, maar de gemeente Westerwolde liet zich hierdoor niet ontmoedigen. Vorig jaar startte een project waarin zij VVE-locaties kritisch onder de loep namen: het doel? De kwaliteit van VVE verhogen en voor alle kinderen gelijke kansen creëren.
Hoe ontwikkel je een concrete coachvraag?
Voordat een pedagogisch coach aan de slag gaat, is het belangrijk om een duidelijke en goed geformuleerde coachvraag op te stellen. Hoe concreter deze vraag is, hoe effectiever en waardevoller het coachgesprek uiteindelijk zal zijn. Het formuleren van zo’n specifieke vraag kan soms een uitdaging zijn. Hoe ontwikkel je nu precies een concrete coachvraag, en welke stappen kun je ondernemen om dit proces te vergemakkelijken?
Wetenschapsafdeling Partou: ‘Resultaten delen we met hele sector’
Kinderopvangorganisatie Partou heeft een eigen wetenschapsafdeling. En dat is vrij uniek in de sector. De kennis die wordt opgedaan, blijft niet achter gesloten deuren. ‘We zijn transparant over de onderzoeksresultaten en denken dat heel de sector er wat aan kan hebben’, zegt Sanne de Vet, onderzoeker bij Partou.
Fins onderzoek: minder ziek door luchtreinigers in de kinderopvang
Pedagogisch medewerkers: net als jonge ouders, staan ze vooraan bij het in ontvangst nemen van virussen die kinderen verspreiden. Daar kunnen die kinderen niets aan doen, zo werkt het nu eenmaal. Maar betekent dat dan dat er helemaal niets aan te doen is? Ventilatie is een bekend begrip, maar het reinigen van de lucht is nog relatief onbekend. In Finland leverde een onderzoek naar gebruik van luchtreinigers in de kinderopvang verrassende resultaten op.
Karen Strengers (BMK): ‘Als je ziet wat de kinderopvang echt te bieden heeft, ben je diep onder de indruk’
Karen Strengers vertelt hoe ze haar hart verloor aan een onderbelichte, ijzersterke branche.
De strop die taaleis heet: toekomst onzeker voor ruim 20.000 medewerkers
Voldoet jouw organisatie al aan de taaleis voor 2025? De Taalcoalitie Kinderopvang roept op om dit snel in orde te maken. Als actie uitblijft, dreigt 1 tot 2 procent van het personeel de sector te verlaten of minder inzetbaar te worden: een verlies van zo'n 1.000 tot 1.500 medewerkers. Maar dat is nog niet alles, want van zo'n 20.000 medewerkers is nog helemaal niet zeker of zij de taaleis zullen halen.
KinderopvangTotaal ging in gesprek met Selma Özkan over haar ambities, de dingen waar ze te maken mee kreeg als vrouwelijke ondernemer van kleur, wat het betekent om impact te willen maken tijdens het ondernemen en haar toekomstdromen.
Kinderen raken vermist: trauma voor bso-medewerkers
Een kind dat wegloopt van de kinderopvang of zonder toestemming door iemand anders wordt opgehaald. Niemand zou dit persoonlijk willen meemaken. Toch gaat het weleens mis, ondanks alle zorg van pedagogisch medewerkers. Wat doe je als een kind vermist raakt en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Geroddel op de bso: hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?
Het verspreiden van geruchten, praten achter iemands rug om en fluisteren in gezelschap: roddelen begint vaak onschuldig en subtiel, maar kan grote impact op kinderen hebben. Voor bso-medewerkers is het daarom belangrijk om hier alert op te zijn. Maar hoe ontstaat dat geroddel precies, en wat kun je doen om het te voorkomen?
Genderneutraal opvoeden in de kinderopvang
Opvoeden zonder genderstereotypen. Het is een term die je steeds vaker hoort en die soms ook gemengde gevoelens oproept. Voor pedagogisch medewerkers kan dit verwarrend zijn. Wat is genderneutraal opvoeden nu eigenlijk precies en waar komt die weerstand vandaan?