Kwaliteit Opvang
Nu online! KinderopvangTotaal Management magazine nr. 2, 2025
Een overname, wat nu? Het aantal overnames in de kinderopvangsector stijgt. De redenen zijn bekend: te veel regels, veranderende wetgeving, personeelstekorten en aangescherpte kwaliteitsregels. Kleine ondernemers met vaak maar één locatie kunnen minder snel schakelen en zijn daardoor soms gedwongen om zich onder een grotere paraplu te scharen. Met een nieuw financieringssysteem voor kinderopvang in het vooruitzicht blijft het voorlopig nog complex voor ondernemers in de kinderopvang. We spraken met drie deskundigen over de do's en dont's bij overnames. Dit en meer interessante artikelen lees je in het aprilnummer van KinderopvangTotaal Management. Nu online!
Gemeente Hoorn en kinderopvang slaan handen ineen
In Hoorn bundelen kinderopvangorganisaties en opvoedadviseurs hun krachten. Op deze manier worden ouders op een laagdrempelige manier ondersteund als zij vragen of hulp nodig hebben bij de opvoeding. ‘Dankzij de hechte band die de kinderopvang met ouders heeft, wordt het voor gezinnen veel makkelijker om hulp te vragen én te ontvangen.’
Collega’s die elkaar niet aanspreken? Geef het goede voorbeeld
In veel teams binnen de kinderopvang heerst soms onduidelijkheid, terughoudendheid en zelfs frustratie. Wat kunnen managers doen om een open en fijne aanspreekcultuur te creëren op de werkvloer?
De eerste Sudbury kinderopvang: ‘Door kinderen te vermaken, rem je de ontwikkeling’
Sudbury, de onderwijsmethode waarbij "zelfgestuurd leren" voorop staat, is al decennialang bekend in de VS en Europa. Maar een Sudbury kinderopvang bestond nog nergens. Yoni Karlas is mede-oprichter van de locatie in Amersfoort. Daar is weinig hiërarchie: 'Wij stafleden zijn vooral een veilige haven, en minder helikopters.'
Staatssecretaris Karremans op bezoek bij kinderopvang
Er is een bijzondere gast aangeschoven bij kindcentrum Trampoline in Leidschendam: staatssecretaris Vincent Karremans. Vandaag komt hij kijken hoe kinderen op jonge leeftijd al leren om gezond te eten.
Wat doe je als een kind je uitscheldt voor ‘kutwijf’?
Vloeken, schelden en ongepaste uitspraken. Soms horen kinderen het thuis, op straat of op sociale media. Hoe kunnen pedagogisch medewerkers hierop reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?
Waarom samenwerken binnen een kindcentrum zo lastig is
Samenwerken binnen een Integraal Kindcentrum (IKC) lijkt vanzelfsprekend, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Uit een poll op onze sociale media bleek dat echte samenwerking vaak ver te zoeken is. Er wordt hoogstens even naar elkaar gegroet in de gang. Waardoor komt dit?
Hoe gezond is jouw kinderopvang echt?
Kinderopvangorganisaties pronken graag met hun gezonde aanpak. Maar hoe weet je zeker dat je als opvang écht goed bezig bent? En wat als je een gezonder beleid wilt invoeren, maar niet weet waar te beginnen? GGD Zuid-Holland Zuid heeft daar dé oplossing voor gevonden: de Sterrenmeter.
Op weg naar inclusieve kinderopvang met de handreiking van Sardes
Een kinderopvangomgeving creëren waarin alle kinderen samen kunnen (op)groeien. Hoe doe je dat? In opdracht van de Rijksoverheid heeft onderzoeksbureau Sardes een handreiking opgesteld om inclusieve kinderopvang te realiseren. Mét praktische oplossingen en inspirerende voorbeelden voor beleidsmakers en uitvoerders.
Ouderbetrokkenheid begint bij jezelf
Ouders komen in alle soorten en maten voorbij. Maar hoe ga je om met al die verschillende persoonlijkheden? Peter de Vries, zelfstandig expert in ouderbetrokkenheid, heeft daar een verrassende kijk op: ‘Je kunt ouders niet veranderen en dat moet je ook niet willen.’